Itt a lista: ezek a termékek drágultak a legtöbbet

A portfolio.hu összeszedte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb inflációs jelentése alapján, hogy mely termékek ára nőtt, illetve csökkent a legnagyobb mértékben a 17,6 százalékos éves infláció mellett 2023-ban –olvasható a 24.hu-n.

A legnagyobb mértékben a cukor ára emelkedett, 42,1 százalékkal, utána a tankönyv, 29,8 százalékkal, valamint a távolsági utazás 28,6 százalékkal drágult a legnagyobbat.

A vezetékes gáz viszont annyival olcsóbb lett, hogy a legnagyobb áresést ez produkálta a KSH szerint, 29,6 százalékkal, noha a tarifák nem is változtak. A KSH ezt a fogyasztáscsökkentéssel magyarázta: két díjszabás van ugyanis érvényben, az átlagfogyasztás felett 7,5-szeresét kell fizetni az átlagfogyasztáshoz képest. Mivel a lakosság spórolt, különösen az átlagfogyasztás felett fogyasztók, ezért kevesebbet kellett fizetniük, emiatt számolt közel harminc százalékos árcsökkentést a KSH.

Emellett több élelmiszercikk ára is csökkent 2023-ban, legjobban a tojásé (18,1 százalék), a liszté (17,8 százalék) és a sertészsíré (16,4 százalékkal).

A portfolio.hu ugyanakkor megjegyzi, hogy ezek a termékek (a többi élelmiszerrel együtt) még 2022-ben drágultak hatalmas mértékben és a mostani csökkenés ellenére még mindig jóval a 2021-es árszint felett vannak.

(Forrás: portfolio.hu, 24.hu, képek: Getty Images)

 

árucikkek | 2023 | áremelkedés | infláció | drágulás

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, melyik az a tíz város, ahol a legjobb ételeket kóstolhatod

Quentin Tarantino új dobásával minden filmrajongó elismerését kivívja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom