Ebben az országban már készül a Covid-útlevél, hogy a lakosság ismét utazhasson

Dánia olyan digitális oltóanyag-útlevelet fejleszt ki, amely lehetővé tenné az utazást azok számára, akik már megkapták a koronavírus elleni vakcinát.

A dán pénzügyminiszter, Morten Boedskov sajtótájékoztatóján nemrégiben úgy fogalmazott: fontos, hogy újraindítsák a társadalom mobilitástát, hiszen a dán vállalkozások jelentős része a globális piacban érdekelt, így az utazás számukra kulcsfontosságú a gazdasági tevékenységük végzéséhez.

A koncepció szerint a digitális dokumentumot az okostelefonjukon tárolhatják majd a dánok, így gyakorlatilag bárhol, bármikor bizonyítani tudják, hogy megkapták már a koronavírus elleni vakcinát.

A Covid-útlevelet jelenleg kifejezetten az utazásokra tervezik, de a későbbiekben megvizsgálják majd más aspektusait is, elképzelhető, hogy egyéb környezetben is jól felhasználhatóvá válnak majd.

Tekintve, hogy Dánia lesz az első ország, amelyik elkészíti a Covid-útlevelet, úgy vélik, hogy jó példát tudnak mutatni a világ többi országa számára is. A dánokkal párhuzamosan a múlt héten Izland politikai vezetői is közölték, hogy megkezdik a digitális oltási igazolások kiadását azoknak az állampolgároknak, akik már az ismétlő védőoltást is megkapták a Covid–19 ellen, Izrael pedig arra törekszik, hogy zöld útleveleket állítson ki az oltottaknak, lehetővé téve számukra a nyilvános terek, például éttermek látogatását.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a közelmúltban már több ország – így például Románia és a Seychelle-szigetek – is bejelentette, hogy mentesülnek a kötelező karanténidőszak alól azok a turisták, akik megkapták a koronavírus elleni vakcinákat.

Jó tudni

Változott a szabályozás, egy hete már csak így lehet beutazni Franciaországba. Eközben lazítanak Ausztriában a korlátozásokon, jövő héttől kinyithatnak a nem létfontosságú üzletek, az iskolák, az állatkertek és a múzeumok is. Bukarestben szintén enyhítettek, csütörtöktől pedig olyan simán be lehet utazni ebbe a szomszédos országba, mint régen, Nagy-Britanniában a hónap közepétől kijelölt szállodai karantén vár a bizonyos országokból érkezőkre.

(Fotók: Getty Images)

útlevél | covid | covid-19 | koronavírus | oltás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom