Elhagyatott vasúti vágányra épült a világ első hivatalosan is csendes túraútvonala

Az amerikai Csendes Parkok Nemzetközi szervezete (QPI) kiosztotta az első, csendes túraútvonalnak járó címet.

A kedvezményezett pedig a Tajvan legnagyobb alpesi tava, a Cujfeng (Cuifeng) tó körül futó túraösvény, amely körülbelül kétezer méteres tengerszint feletti magasságon épült egy elhagyatott erdei vasút vágányaira.

A közeli Csiencsing Huajku (Jianqing Huaigu) ösvény

Az ösvény buja cipruserdőn kanyarog keresztül, és vastag zöld moha szőnyeg borítja, ami elnyeli a hangokat. Volt olyan, hogy nem több, mint huszonöt decibeles „zajszintet“ mértek itt, ami az emberi füllel hallható tartomány szinte legalja.

A közeli Csiencsing Huajku (Jianqing Huaigu) ösvény

Az út összesen négy kilométeres, de sokan nem járják végig, csak a tó körül kialakított, háromszáz méteres, fából készült sétányra mennek ki, hogy onnan egy pillantást vessenek a vízre. Nem kell tehát hangos tömeggel számolnia annak, aki beljebb merészkedik.

Abban, hogy az ösvény elnyerte ezt a megtisztelő címet, nagy szerepe volt Laila Fan természethang-gyűjtőnek,

aki folyamatosan promotálta ezt a helyet, mint különösen csendes kis szegletet. Ennek eredményeként a taivani kormány már 2018-ban csendes ösvénnyé kiáltotta ki az útvonalat, mielőtt idén megkapta volna a nemzetközi szervezet minősítését.

A világ legveszélyesebb túrája hátborzongatóan gyönyörű tájakon vezet át, de ha nem vagyunk ennyira kalandvágyók, akkor bejárhatjuk az igéző Svájc történetének talán legszebb túraútvonalát is.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

túraútvonal | csend | tajvan

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom