Mennyire biztonságos most ebbe az utóbbi időben gyakran emlegetett országba utazni?

Ecuador egyre népszerűbb úti céllá vált az évek során, bár sosem a stabilitásáról volt híres, most pedig rendkívüli állapot uralkodik, miután január 7-én, vasárnap egy hírhedt bandavezér, Adolfo Macias megszökött a börtönből.

Azóta mindennaposak az erőszakos események, zavargások, lövöldözések, fosztogatások, gyújtogatások, robbantások és rendőrök elrablásáról is érkeztek hírek Quito, Guayaquil és Quevedo városából. Érthető, hogy az országban tartózkodó külföldiek és azok, akik mostanában utaznának, aggódnak a biztonsági helyzet miatt.

Az országban január 8-án hatvan napos szükségállapotot hirdettek, és a turistáknak azt tanácsolták, hogy maradjanak a szálláshelyükön. Ezt a tanács már nincs érvényben, viszont este tizenegy és hajnali öt között kijárási tilalom van, és a hatóságok korlátozzák a gyülekezési jogot is. Az utazóknak azt tanácsoljuk, hogy kövessék az Ecuadori Turisztikai Minisztérium híreit.

A Konzuli Szolgálat szerint az ország teljes területe a II. biztonsági besorolási (narancssárga) kategóriába került, azaz a kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, csak halaszthatatlan utazásra javasolt területek közé.

Quito

Az Ecuador északi részén fennálló általános biztonsági helyzet miatt – a halaszthatatlan eseteket leszámítva – nem javasolják a kolumbiai határ húsz kilométeres zónájába történő utazást, kivéve a hivatalos határátkelőhelyet Tulcán városnál. Esmeraldas, Carchi és Sucumbíos megyékben – a húsz kilométeres övezeten kívül is – fokozott elővigyázatosság javasolt szervezett bűnözői tevékenység miatt. Hasonló okokból szintén fokozott elővigyázatosság javasolt Guayaquil városában (különösen az Avenida Portete de Tarquí sugárúttól délre eső részen) és a tengerparti megyékben.

A szervezett bűnözői csoportok tevékenysége, valamint az utcai bűnözés miatt az ország többi részén is kellő körültekintés mellett javasolt az utazás és a vásárlás. Napkelte előtt és napnyugta után javasolt a szálláson tartózkodni, de legalábbis nem egyedül tartózkodni közterületeken. A helyzet gyorsan változhat, ezért javasolt a folyamatos tájékozódás és a helyi hatóságok utasításainak nyomonkövetése és betartása.

Kiemelt figyelmet és körültekintést javasolnak a távolsági buszokon és buszpályaudvarokon, ahol a külföldi turisták ismételt megjelenésével elszaporodtak a lopások, különös tekintettel az útlevelekre.

Ecuador, amelyet rendszeresen választanak a legkörnyezetbarátabb úti célok közé, nemrég új vízumot is bevezetett, amellyel a digitális nomádokat igyekezett az országba vonzani, de a jelenlegi események kétségtelenül aláássák a turizmus fellendítésére tett kísérleteket.

(Forrás: TimeOut, Konzuli Szolgálat, képek: Getty Images, Unsplash)

dél-amerika | utazás | tanácsok | biztonság | szükségállapot

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom