Close
Egy zöldbolt nem csak írószerfüggő művészeknek

Egy zöldbolt nem csak írószerfüggő művészeknek

Alighanem felborult már a kézírás és a digitális kütyük használata közötti egyensúly, pedig komoly kutatások bizonyítják előbbi fontosságát: a szabad kézírásos mozdulatok segítik a tanulást, a kézzel írók kreatívabbak, jobbak a kommunikációban, és még precízebbek is. Kényelemből, lustaságból mégis a billentyűzet adta komfortot választjuk inkább, pedig a kézírás hatalmas – napjainkra kiveszőben lévő – érték, amire vigyáznunk kellene. Szerencsére akadnak olyanok, akik megteszik ezt.

Ide tartoznak például a budapesti 11. kerületi Fiók Shop tulajdonosai és dolgozói. Igyekeznek visszabillenteni azt a bizonyos egyensúlyt, és nem csupán szerelemből vagy küldetéstudatból, hanem, mert “valamilyen szinten hiány volt a városban, hiszen a hazai piacon fellelhető papír-írószer boltok többsége a klasszikus vonalat viszi” – mondja Antal László üzletvezető, az alternatív papírboltként aposztrofált Fiók művészdolgozóinak egyike.

A kezdetben ipari, aztán natúrhangulatú bolt kialakítása főként az ő érdeme, de valamennyiük művészeti identitását és szépérzékét viszontláthatjuk a falak között. A művészek által menedzselt kuckó teljesen másfajta megközelítéssel működik: minden terméket kipróbálnak, tesztelik és rendszeresen használják őket, így jó szívvel tudják ajánlani, és olyan márkákat is behoznak, amelyekhez eddig nem nagyon lehetett hozzájutni Magyarországon.

A koncepció határozott: egyszerű, letisztult és minőségi termékeket forgalmaznak.

A papír- és dizájnbolt szortimentje igen bő és változatos képet mutat, a pincehelyiségben találunk naplókat, sketchbookokat, tollakat, ceruzákat, kulacsokat, táskákat, noteszeket, gyurmákat és még ragasztósprayt is. A magyar termékek mellett erős a külföldi portékák jelenléte, de a Fiók nemcsak boltként, hanem alkalmanként kiállítótérként is működik: ha tárolók és a polcok helyett felfelé fókuszálunk, megpillanthatjuk a plafongalériát, ahol kiállításoknak jut hely.

Amikor a bizonyos különleges márkákról és a kedvencekről kérdezem Lászlót, mindjárt a bullet journalhoz köthető Leuchtturm1917 termékeihez vezet. A flexibilis naplózásban utazó német márka kiemelkedő minőséget képvisel, és minden évben új kollekcióval kedveskedik. Tavaly a Bauhaus századik születésnapjának tiszteletére a weimari irányzat hangulatát idézte meg, idén neonszínekkel megrajzolt naplókkal állt elő, hamarosan pedig letisztultabb, pasztellárnyalatokkal bűvöli el a közönséget – elsősorban a grafikusokat, merthogy leginkább ők keresik a Leuchtturm1917 trendérzékeny dolgait.

Szintén Németországból érkeztek a Nuuna merészebb, bőrkötésű noteszei. Már a borítókon is látszik, hogy igazi dizájnármárkát tartunk a kezünkben, a teljesen síkra nyitható noteszek élei színezettek, belsejük pontrácsos, minden oldal más-más hangulatot fest meg. A mai direkciónak megfelelően abszolút környezettudatos termékek, borítói hulladékbőrből készültek. Izgalmasnak tűnnek a Kaweco értéktartó, cserélhető darabokból álló golyóstollai is, melyek között akadnak alumíniumból, acélból és rézből készült példányok (egyiküket a hetvenes években az olimpiára tervezték), és még egy kőmosott is. Utóbbi története a véletlenül bekövetkezett nagy felfedezésekhez hasonlítható, ugyanis a készítő felesége véletlenül kimosta a tollat, de az olyan jól nézett ki a művelet után, hogy egyből piacra dobták.

László elárulta, az ehhez hasonló ritka termékekre a külföldi barangolásaik során találnak rá. Bárhová is veti őket a sors a nagyvilágban, mindig betérnek a helyi papír- vagy dizájnboltba, Czinkóczki Péter tulajdonos pedig a külhoni nagy vásárokat járja rendszeresen.

A kínálat összeállításában sokat segítenek a vevők is: a közösségi médiában aktív és szoros kapcsolatot ápolnak a vásárlókkal, nem egyszer előfordult már, hogy az ő ajánlásaiknak köszönhetően kapott lehetőséget egy-egy termék a Fiókban.

A Fiók próbál zöldbolttá válni: rengeteg újrahasznosított, környezettudatos terméket gondoz, többek között az általunk is kedvelt és bemutatott 24Bottles kulacsokat, vagy a PET-palackból gyártott Miomojo táskákat.

Természetesen ezt a vonalat számos magyar márka is követi: megtaláljuk a polcokon a Kivibag egyedi tervezésű, tartós és vízlepergetős anyagból készült, színes, vidám mintás, újra felhasználható táskáit, a Felvarrom biciklibelsőből gyártott tolltartóit, és a Malinovka újrahasznosított papírból készült noteszeit. Vannak saját termékeik is, elsősorban tollak és táskák, de a leginkább érdekesnek a Fiók-féle fém szívószál tűnik.

Hogy a mai digitális világban hol lehet a helye egy ilyen üzletnek, egyáltalán milyen funkciót tölthet be, azzal kapcsolatban László úgy véli, hogy a vázlatozás, a füzetbe rajzolás egyfajta ötletelés, gondolkodási mód, amitől még lehet digitálisan is létezni, az egésznek pedig megvan a maga bája. “Ugyan működünk webshopként is, de ide be lehet jönni, kézbe vehetőek, megcsodálhatóak a termékek. Nagyon odafigyelünk a trendekre: most a naplózás számít felkapottnak, korábban a felnőtt színezők voltak azok, de újra népszerű a kézírás és a kalligráfia is. A manualitás valahogy mindig vissza-vissza köszön. Talán soha sem fog kimenni a divatból.”

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Bogdán Petra, Nuuna, 24Bottles, Kaweco, Miomojo)

toll | budapest | bolt | bullet journal | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close