Close
Büntetést fizet ebben az olasz városban az, aki nem újítja fel időben az egy euróért vett házát

Büntetést fizet ebben az olasz városban az, aki nem újítja fel időben az egy euróért vett házát

Újabb olasz város árulja egy euróért elhagyatott otthonait, de ez az első, amely a hőn áhított Abruzzo régióban található.

A Rómától mintegy kétórányi autóútra fekvő Pratola Peligna városa a program elindításával szeretné újjáéleszteni kultúráját, megőrizni a történelmét, és ösztönözni a társadalmi-gazdasági fejlődést, hogy aztán új lakosokat vonzzon – áll a hivatalos közleményben. A mintegy hatszázharminc üresen álló épületből akár kétszázötvenet is eladhatnak egy euróért. Néhányat már megvásároltak, a jelenleg rendelkezésre álló épületek közül pedig a város honlapján lehet böngészni.

Míg más települések az olcsó ajánlatok mellé kauciót vagy lakhatási kötelezettséget is előírnak, Pratola Peligna másképp közelíti meg a dolgot: tízezer eurós (kb. 3,6 millió forintos) bírságot szab ki, ha az új lakástulajdonosok hat hónapon belül nem mutatják be a felújítási terveket. Mindezt azért, hogy a vásárlók ne csak megvegyék a lakást, és aztán hagyják, hogy tovább romoljon az állapota.

“Ez rontja az összképet és megöli az erőfeszítéseinket – mondta Antonella Di Nino, a város polgármestere. – Leginkább a külföldről érkező vevők esetében válik lehetetlenné, hogy felkutassuk őket, és rájuk kényszerítsük a felújítás befejezését.” Az aggódalom nem a semmiből jön, ugyanis korábban is előfordultak hasonló esetek olyan külföldiekkel, akik olcsó lakásokat vásároltak a városban.

A renoválásokra mindemellett különösen nagy szükség van ebben a régióban, amely rengeteg lakost veszített el az elmúlt években. Az 1930-as években körülbelül 13 ezren éltek ott, a jelenlegi statisztikák szerint már csupán hétezren.

A csökkenés oka elsősorban a földrengésekben keresendő, egy 2009-es katasztrófa során például gyakorlatilag megsemmisült a közeli L’Aquila városa.

“Az a célunk, hogy újra ragyogjon a település, és visszanyerjük az óváros szépségét, még ha ez el is tart egy darabig” – mondta Paolo Di Bacco helyi tanácsos, hozzátéve, hogy különféle intézkedéseket hoznak a vásárlók ösztönözése érdekében, hogy azok három éven belül fejezzék be a felújításokat.

Akik pedig rendelkeznek olyan ingatlanokkal, melyek nem felelnek meg az előírásoknak, szintén arra kérnek, hogy újítsák fel otthonaikat, vagy adják át azokat a városnak. “Ha időközben beomlik egy tető, vagy leomlik egy fal, ami veszélyezteti a közbiztonságot, az épület biztosítása érdekében a város vezetése közbelép, és a régi tulajdonosokat, illetve azok örököseit kötelezi a kár megtérítésére és a javításra” – tette hozzá Di Bacco.

Az Appennini-hegység Peligna völgyében fekvő Pratola Peligna nemcsak Olaszország legjobb síközpontjainak közelségéről, hanem festői környezetéről és a pasztellszínű házak között kanyargó utcácskáiról is nevezetes.

Eddig leginkább Szicília elnéptelenedett falvai kínálták az egyeurós házakat, és néha felbukkant pár egyeurós lehetőség déli megyékben, de ezek az ajánlatok általában elkerülték a nagyvárosokat és vonzáskörzetüket. Eddig.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

büntetés | ingatlan | Pratola Peligna | Arezzo | ház

FOLYTASD EZZEL

Elsötétülhetnek a karácsonyi vásárok az egekbe szökő energiaárak miatt Európa-szerte

Kiderült, mely városokban és mennyivel lesznek drágábbak a hotelszobák jövőre

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram