Büntetést fizet ebben az olasz városban az, aki nem újítja fel időben az egy euróért vett házát

Újabb olasz város árulja egy euróért elhagyatott otthonait, de ez az első, amely a hőn áhított Abruzzo régióban található.

A Rómától mintegy kétórányi autóútra fekvő Pratola Peligna városa a program elindításával szeretné újjáéleszteni kultúráját, megőrizni a történelmét, és ösztönözni a társadalmi-gazdasági fejlődést, hogy aztán új lakosokat vonzzon – áll a hivatalos közleményben. A mintegy hatszázharminc üresen álló épületből akár kétszázötvenet is eladhatnak egy euróért. Néhányat már megvásároltak, a jelenleg rendelkezésre álló épületek közül pedig a város honlapján lehet böngészni.

Míg más települések az olcsó ajánlatok mellé kauciót vagy lakhatási kötelezettséget is előírnak, Pratola Peligna másképp közelíti meg a dolgot: tízezer eurós (kb. 3,6 millió forintos) bírságot szab ki, ha az új lakástulajdonosok hat hónapon belül nem mutatják be a felújítási terveket. Mindezt azért, hogy a vásárlók ne csak megvegyék a lakást, és aztán hagyják, hogy tovább romoljon az állapota.

"Ez rontja az összképet és megöli az erőfeszítéseinket – mondta Antonella Di Nino, a város polgármestere. – Leginkább a külföldről érkező vevők esetében válik lehetetlenné, hogy felkutassuk őket, és rájuk kényszerítsük a felújítás befejezését." Az aggódalom nem a semmiből jön, ugyanis korábban is előfordultak hasonló esetek olyan külföldiekkel, akik olcsó lakásokat vásároltak a városban.

A renoválásokra mindemellett különösen nagy szükség van ebben a régióban, amely rengeteg lakost veszített el az elmúlt években. Az 1930-as években körülbelül 13 ezren éltek ott, a jelenlegi statisztikák szerint már csupán hétezren.

A csökkenés oka elsősorban a földrengésekben keresendő, egy 2009-es katasztrófa során például gyakorlatilag megsemmisült a közeli L'Aquila városa.

"Az a célunk, hogy újra ragyogjon a település, és visszanyerjük az óváros szépségét, még ha ez el is tart egy darabig" – mondta Paolo Di Bacco helyi tanácsos, hozzátéve, hogy különféle intézkedéseket hoznak a vásárlók ösztönözése érdekében, hogy azok három éven belül fejezzék be a felújításokat.

Akik pedig rendelkeznek olyan ingatlanokkal, melyek nem felelnek meg az előírásoknak, szintén arra kérnek, hogy újítsák fel otthonaikat, vagy adják át azokat a városnak. "Ha időközben beomlik egy tető, vagy leomlik egy fal, ami veszélyezteti a közbiztonságot, az épület biztosítása érdekében a város vezetése közbelép, és a régi tulajdonosokat, illetve azok örököseit kötelezi a kár megtérítésére és a javításra" – tette hozzá Di Bacco.

Az Appennini-hegység Peligna völgyében fekvő Pratola Peligna nemcsak Olaszország legjobb síközpontjainak közelségéről, hanem festői környezetéről és a pasztellszínű házak között kanyargó utcácskáiról is nevezetes.

Eddig leginkább Szicília elnéptelenedett falvai kínálták az egyeurós házakat, és néha felbukkant pár egyeurós lehetőség déli megyékben, de ezek az ajánlatok általában elkerülték a nagyvárosokat és vonzáskörzetüket. Eddig.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

olaszország | ház | egy euró | Arezzo | büntetés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom