Nagy felháborodást keltve kampányolt a Japan Airlines az ételpazarlás ellen – de mit is akarnak valójában elérni?
A légitársaság 2020 óta kínál „etikus választást“ az utasainak bizonyos útvonalakon, ami azt jelenti, hogy lemondhatnak az útközben felszolgált menüről. Az „Ethical Choice Meal Skip“ opciót nemrég kiterjesztették, és már minden repülőjegy-foglalásnál felajánlják, hogy ezzel is csökkenjen az élelmiszerpazarlás.
A cég az ebéd vagy vacsora kihagyásának egy másik előnyét is megemlíti, mégpedig azt, hogy az ember zavartalanul alhat a repülőúton. A légitársaság el nem fogyasztott menünként egy nem pontosított összeget adományoz a TFT Secretariat nevű segélyszervezetnek, hogy a fejlődő országokban élő gyermekek iskolai étkezését támogassa.
Az utasok azonban nem lelkesednek egyöntetűen a lehetőségért. Linsey McNeill utazási újságíró például azt írta a Twitteren, hogy ő szívesen kihagy egy étkezést azért, hogy valaki más ehessen, de szeretné tudni, hogy utasonként mekkora összeget tervez a légitársaság adományozni, és hogy
„ez nem csak egy jótékonysági-zöld kezdeményezésnek álcázott sunyi költségcsökkentés–e.”
Egy másik posztoló azt sérelmezte, hogy a jegy árába foglalt étel költségét a légitársaság egyszerűen elsikkasztja: „Elegem van abból, ahogy a légitársaságok lehúzzák az embereket. Legszívesebb szándékosan elkérném az ételt és kidobnám, csak felhívjam erre a figyelmet".
Bár elég ügyetlenül kommunikálta a légitársaság az ötletét, a probléma attól még nagyon is valós: a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) kutatásai szerint 2017-ben 1,14 millió tonna élelmiszer veszett kárba a repülőkön, az utasszállítókon keletkező hulladék mennyiségének pedig húsz százalékát adják az el nem fogyasztott ételek és italok.
Nemrég a Japanéhoz hasonló kezdeményezéssel állt elő a Delta Airlines is.
(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)
japán | repülő | ételpazarlás | étel | környezetdévelem | repülés
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!