Ehető edények válthatják ki az egyszer használatos műanyagokat

A Forest and Whale dizájnstúdió által kifejlesztett Reuse egy olyan csomagolóanyag, ami az ételek elfogyasztása után komposztálható, sőt, akár meg is lehet enni.

A szingapúri székhelyű Gustavo Maggio és Wendy Chua által alapított dizájner stúdió innovációjával jelentős mértékben csökkenhet az egyszer használatos műanyagok mennyisége.

A lebomló ételcsomagolás búzahéjból készül, melyből elsőként pelletet állítanak elő, hogy aztán természetes kötőanyagot és vizet adjanak hozzá. Végül két fémformába nyomják a masszát, amit magas hőmérsékleten stabilizálnak.

Az így kapott ételtartóba bármilyen élelmiszer tehető, de mivel túl sokáig nem bírja a nedvességet, ezért inkább saláták tárolására a legalkalmasabb.

A fejlesztők szerint ideális használat esetében a fogást ajánlott az ételtartóba történő helyezést követően két-három órán belül megenni.

A tál – bár egyszer használható –, biológiailag lebomlik. Harminc nap alatt komposztálható, de akár el is fogyasztható, ugyanakkor a tervezők szerint nem különösebben finom. A tartály oldalán perforáció is található, amelynek leválasztása esetén evőeszközként vehető igénybe. A tartály fedele PHA-ból készül, amely bár tulajdonságaiban hasonlít a műanyaghoz, kevesebb mint hat hét alatt szintén lebomlik.

Az egyre több és hatékonyabb kommunikációnak köszönhetően szerencsére már a fogyasztók is ráébredtek, hogy a fast fashion márkák vásárlása nem a legjobb döntés. Képzeljük el, hogy az olcsóbb és elérhetőbb márkák tömeggyártása évi 1,8 milliárd tonna szén-dioxidot termel, ami több, mint a világ összes repülőjárata és a nemzetközi szállítmányozás által kibocsátott káros anyag. Az arány elképesztő és szomorú, ám egyre többen vannak, akik a fenntartható fogyasztási cikkek gyártásával foglalkoznak. A Dezeen összegyűjtött hat ilyen divatbrandet.

(Fotók: Forest & Whale)

lebomló | tányér | újrahasznosítás | fenntarthatóság | környezetvédelem | ehető

FOLYTASD EZZEL

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom