Eldugott ékszer a világ végén: Gili-szigetek

Még soha nem hallottál róla? Akkor elmondjuk, mit hagytál ki! Elöljáróban csak annyit: vedd fel a bakancslistádra, érdemes!

Lombok szigetétől néhány kilométerre fekszik Indonézia egyedülálló szigetcsoportja, a Gili-szigetek. Gili fehérhomokos tengerpartjai nagyon kedveltek a strandolni vágyók és szörfösök körében.

De mit rejteget még a szigetcsoport?

Gili szigetcsoportját korallzátonyok övezik, ami a búvárok paradicsoma. A Manta-pont és a Simon zátonya a legjobb merülőhelyek.

Egy kis Gili-szigetek-történelem

1971-ben Lombok kormányzója, Wasita Kusama irányításával kezdték meg a szigeteken a kókuszpálma termesztését. A szigeten uralkodó vízhiány miatt azonban a szigeteken az ültetvényes gazdálkodás egyre nagyobb nehézségekbe ütközött, ezért felvetődött a szigetek turisztikai célú hasznosítása. Az első hátizsákos turisták az 1980-as években vetődtek a Gili-szigetekre, főként Bali nyűzsgő világától menekülve.

A kilencvenes években az indonéz kormány anyagi támogatásával jelentős fejlesztéseken hajtottak végre Gilin. A szigeteken kevés ivóvíz áll rendelkezésre, az ivóvízhálózatot és a villamos energiát Lombok szigete biztosítja. A növekvő turistaforgalom mellett fokozott figyelmet fordítanak a korallok megóvására: bevezették a bezinmotoros gépek tilalmát valamennyi szigeten.

A 2000-es évektől világszínvonalú búvárturizmus teszi különlegessé a Gili-szigeteket. A turisták szigetek közötti utaztatását több gyorshajójáratot üzemeltető cég végzi, közülük a legismertebbek: Wahana Gili Ocean, Eka Jaya, BlueWater Express, Mahi Mahi Dewata.

A Gili-szigetek a következő kisebb szigetekből áll:

Gili Trawangan

A szigetek közül a legnagyobb és legnyugatibb fekvésű.

A három kilométer hosszú és két kilométer széles sziget neve az indonéz Terowongan (alagút) szóból származik, mert a második világháború idején a szigeten a japánok szövevényes barlangrendszert építettek.

A szigetcsoport tagjai közül ez a sziget a legnépesebb (helyi lakosok száma kb. ezerötszáz fő), és a turisták között is ez a legnépszerűbb.

Gili Meno

A Gili-szigetek középső szigete, ötszázan élnek ott. A nyugati részén egy sekély tó található, melynek vize sós. A sziget édesvízben szegény, azért a vízellátást Lombok szigetével összekapcsolt vezetékrendszer biztosítja.

A szigetcsoport legcsendesebb és legkevésbé zsúfolt szigete. Infrastruktúrája kevésbé kiépült, mint Gili Air vagy Gili Trawangan esetében. Gili Meno híres a jó konyhájáról, az éttermekben helyi ételkülönlegességeket kóstolhatunk meg.

Egy kis plusz: napi két hajójárat közlekedik a környező szigetekre. Gili Air húszperces, Gili Trawangan tizenöt perces hajóúttal érhető el.

Gili Air

Gili Air a Gili-szigetek legkeletibb, Lombokhoz legközelebb fekvő tagja. A helyi lakosok száma kb. ezernyolcszáz fő. Kiváló szállodái és korallzátonyokkal övezett partja miatt a búvárturisták kedvelt célpontja.

A sziget átmenet Gili Trawangan zajos élete és Gili Meno csendes világa között.

Lombok közelsége miatt népszerűsége egyre nagyobb.

Az Gili Airon nincs nagy éjszakai élet. Éttermeiben és bárjaiban érdemes a helyi specialitásokat kipróbálni. Gilin egyébként szinte garantált az óriásteknősökkel való merülés. Motoros hajóval juthatunk el a Gili Tengeri Rezervátum legjobb merülőhelyeire, ahol rengeteg a látnivaló: az ottani korallzátonyok több mint hatezer tengeri állatfajnak adnak otthont.

Ez is érdekelhet:

Ezért akarják Indonéziában elköltöztetni a fővárost

Elég ritkán esik meg, hogy egy ország lecseréli a fővárosát, Indonézia esetében azonban nyomós érvek szólnak a váltás mellett.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

indonézia | bali | Gili Trawangan | korall | gili air

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom