Close
Egy nagy budapesti családi ház áráért világítótornyos magánszigeted lehet Skóciában

Egy nagy budapesti családi ház áráért világítótornyos magánszigeted lehet Skóciában

Elgondolkodtató opció.

A Glasgowtól mintegy ötven kilométerre található, az Arran-sziget közelében fekvő Pladda egy magántulajdonú skóciai sziget, melytől megválna a birtokosa. Érdekessége, hogy csupán hajóval vagy helikopterrel közelíthető meg, plusz magaslik rajta egy 1790-ben felhúzott világítótorony is.

Természetesen ez még nem minden, az árban benne van egy öt hálószobás ház, néhány melléképület és egy két és fél hektáros, fallal körülvett kert is.

A sziget működése az 1990-es években vált teljesen automatikussá, jelenleg a skóciai Edinburgh-ban található Northern Lighthouse Boards központja felügyeli távolról. A két nappalival, fürdőszobával és konyhával felszerelt világítótorony tetején a hagyományos lámpát és lencsét napenergiával működő LED-es fényekre cserélték, bár a házat az elmúlt években nem igazán vették igénybe, és ezért “korszerűsítésre szorul”. Az addig leginkább raktárként használt melléképületekben egy másik hálószoba, valamint konyha, nappali és zuhanyzó van.

A kertben régebben gyümölcsöket és zöldségeket termesztettek a világítótorony korábbi őre számára. A birtokon egy helikopter-leszállót is kialakítottak.

A jó néhány tengeri madár számára fontos költőhelynek számító szigethez Kildonan a legközelebbi település, ahol falusi bolt, posta, kemping és szálloda is működik, plusz ha a leendő tulajdonos némi aktivitásra vágyna, akkor horgászhat, hegyi kerékpározhat, sziklát mászhat, vitorlázhat, golfozhat, túrázhat és búvárkodhat is, illetve nagyméretű cápákat, vidrákat, sőt néha még fókakolóniát is megfigyelhet.

A sziget 426 267 dollárért, azaz nagyjából 170 millió forintért vásárolható meg.

Zöldellő völgyek, havas csúcsok, kristálytiszta vizű patakok, tiszteletet parancsoló várkastélyok és skót duda. Körülbelül így jellemeznénk Skóciát, ahol rengeteg látnivaló várja a látogatót. Mutatunk kapásból ötöt!

(Forrás: Insider, fotók: Getty Images)

 

világítótorony | eladó | Skócia | sziget | pladda

FOLYTASD EZZEL

Ebben az országban most inkább ne szálljunk be az alternatív taxiba

Erre indulj, ha Horvátország kicsiny Velencéit keresed!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram