Close
Egy nagy budapesti családi ház áráért világítótornyos magánszigeted lehet Skóciában

Egy nagy budapesti családi ház áráért világítótornyos magánszigeted lehet Skóciában

Elgondolkodtató opció.

A Glasgowtól mintegy ötven kilométerre található, az Arran-sziget közelében fekvő Pladda egy magántulajdonú skóciai sziget, melytől megválna a birtokosa. Érdekessége, hogy csupán hajóval vagy helikopterrel közelíthető meg, plusz magaslik rajta egy 1790-ben felhúzott világítótorony is.

Természetesen ez még nem minden, az árban benne van egy öt hálószobás ház, néhány melléképület és egy két és fél hektáros, fallal körülvett kert is.

A sziget működése az 1990-es években vált teljesen automatikussá, jelenleg a skóciai Edinburgh-ban található Northern Lighthouse Boards központja felügyeli távolról. A két nappalival, fürdőszobával és konyhával felszerelt világítótorony tetején a hagyományos lámpát és lencsét napenergiával működő LED-es fényekre cserélték, bár a házat az elmúlt években nem igazán vették igénybe, és ezért “korszerűsítésre szorul”. Az addig leginkább raktárként használt melléképületekben egy másik hálószoba, valamint konyha, nappali és zuhanyzó van.

A kertben régebben gyümölcsöket és zöldségeket termesztettek a világítótorony korábbi őre számára. A birtokon egy helikopter-leszállót is kialakítottak.

A jó néhány tengeri madár számára fontos költőhelynek számító szigethez Kildonan a legközelebbi település, ahol falusi bolt, posta, kemping és szálloda is működik, plusz ha a leendő tulajdonos némi aktivitásra vágyna, akkor horgászhat, hegyi kerékpározhat, sziklát mászhat, vitorlázhat, golfozhat, túrázhat és búvárkodhat is, illetve nagyméretű cápákat, vidrákat, sőt néha még fókakolóniát is megfigyelhet.

A sziget 426 267 dollárért, azaz nagyjából 170 millió forintért vásárolható meg.

Zöldellő völgyek, havas csúcsok, kristálytiszta vizű patakok, tiszteletet parancsoló várkastélyok és skót duda. Körülbelül így jellemeznénk Skóciát, ahol rengeteg látnivaló várja a látogatót. Mutatunk kapásból ötöt!

(Forrás: Insider, fotók: Getty Images)

 

világítótorony | sziget | privát | pladda | eladó

FOLYTASD EZZEL

Rossz hír a Ryanairrel utazóknak: nyolc budapesti járatát szünteti meg a légitársaság

Váratlan döntést hozott a WizzAir: több mint öt hónap után Oroszországba is indít gépeket a légitársaság

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom