Close
Eladó egy 16. századi skót kastély, melynek hálójában Stuart Mária is aludt

Eladó egy 16. századi skót kastély, melynek hálójában Stuart Mária is aludt

A Savills.com ingatlanhirdető oldalán több ódon kastélyt is kínálnak eladásra, ezek közül az egyik legizgalmasabb az Earlshall kastély, melynek első tulajdonosai Robert de Bruce, vagyis I. Róbert skót király leszármazottai voltak (Az uralkodóról, aki a 14. században kivívta a skótok függetlenségét az angolok ellenében, film is készült a Törvényen kívüli király címmel).

A kastélyt William Bruce kezdte el építtetni 1546-ban, igyekezve a kényelmet és a funkciót a 16. századi körülményeknek megfelelően ötvözni: a kastély szobáiba az akkori szokásoktól eltérően nagy ablakokat vágatott, míg a lőrések az épület különböző stratégiai pontjain kaptak helyet.

Az ódon épületnek, mely Edinburgh-tól körülbelül nyolcvannyolc kilométerre, St. Andrews tengerparti városától, a golf állítólagos szülőhelyétől pedig mintegy tíz kilométerre fekszik, azonban nemcsak az architektúrája,

hanem a története is rejt érdekességeket: 1561-ben ott szállt meg Stuart Mária skót királynő, majd fia, I. Jakab is tiszteletét tette a falai között.

A kastély háromszintes, területe 8398 négyzetméter, és nem kevesebb, mint tíz hálószobával büszkélkedhet, emellett gazdagon díszített mennyezet, kőkandalló, könyvtár, fegyverszoba és egy titkos lépcső is tartozik hozzá, tehát minden olyasmi megtalálható ott, amire az autentikus kastélyélményhez szükség van, beleértve a kísértetet is: a legenda szerint Andrew, azaz Véres Bruce báró szellemének lépteit hallani olykor a skótkockás szőnyeggel leterített csigalépcsőkön, aki kegyetlen csatáival vívta ki magának az említett becenevet.

A Bruce-család kihalása és több tulajdonosváltás után a 19. század végén a később híressé vált skót építészt, Robert Lorimert bízták meg a kastély helyreállításával, aki nemcsak három nyaralóházat épített, hanem fallal körülvett kertrendszert is kialakított, ahol rózsák és 125 éves tiszafák között is sétálhatunk. Bár az épület a legmodernebb igényeket is kielégíti többek között hat fürdőszobájával és a garázzsal, melyben öt kocsi fér el, még mindig őrzi a Tudor-kor hangulatát.

Zöldellő völgyek, havas csúcsok, kristálytiszta vizű patakok, tiszteletet parancsoló várkastélyok és skót duda. Körülbelül így jellemeznénk Skóciát, ahol rengeteg látnivaló várja a látogatót. Mutatunk kapásból ötöt!

(Forrás: Smithsonian, fotók: Savills)

 

eladó | stuart mária | skót | épület | kastél

FOLYTASD EZZEL

Egészen megdöbbentő mértékben drágultak a használt budapesti garzonok: egy négyzetmétert már alig lehet kapni egymillió alatt

Ez történik, ha a világ legjobb pezsgőmárkája pop-up szállodát nyit

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom