Close
Eléggé megosztja a briteket a vakcinaútlevél

Eléggé megosztja a briteket a vakcinaútlevél

Sokan támogatják, de nem kevesen tartják diszkriminatívnak is a kezdeményezést, amely szerint a vakcinaútlevéllel rendelkezők kiváltságosakká válnak.

„Ellenezzük a Covid-állapot megosztó és diszkriminatív igazolását, amely megfosztja az egyéneket egyes szolgáltatások igénybevételétől”

– áll abban a közös közleményben, amit a brit parlament hatszázötven tagja közül hetvenkét képviselő írt alá, írja az Index. A képviselők azt kifogásolják, hogy úgynevezett vakcinaútlevélhez kössék a sportesemények, a kulturális vagy más tömegrendezvények és a pubok látogatását, valamint a külföldi utazást is.

Az Ipsos Mori március végén 8300 ember bevonásával végzett közvélemény-kutatást, eszerint a megkérdezettek

  • 69 százaléka egyetért azzal, hogy csak igazolással lehessen tanítani;
  • 79 százaléka azzal, hogy csak igazolással lehessen egészségügyben vagy idősek otthonában dolgozni;
  • 62 százaléka azzal, hogy csak igazolással lehessen pubba vagy étterembe járni;
  • 68 százaléka azzal, hogy csak igazolással lehessen moziba vagy koncertre járni;
  • 78 százaléka azzal, hogy csak igazolással lehessen idősek otthonát látogatni;
  • 78 százaléka azzal, hogy vakcinaútlevéllel lehessen külföldre utazni.

Az igazolást vagy vakcinaútlevelet inkább az idősebb, már beoltott korosztály támogatja a felmérés szerint, amit a Daily Mail idéz.

Jelenleg a briteknél a járványügyi mutatók gyorsan javultak, szeptemberhez képest rekordalacsony a napi új fertőzöttek száma, így az Egyesült Királyság óvatosan, színkódos rendszerrel enyhít, de a pubok még nem nyithatnak meg, és egyes intézkedéseik elég önellentmondásosak.

Angliában feloldották a „maradj otthon” rendelkezést, és újra alkalmazzák a „hatos” szabályt,

amely hat főben korlátozza azoknak a számát, akik legfeljebb két háztartásból a szabadban vagy magántulajdonban levő kertekben találkozhatnak.

Skóciában a „maradj otthon” elvét nagypéntektől a „maradj helyben” szabálya váltotta fel, azaz Skócián belül utazhatnak az ott élők; Walesben ezt már egy héttel korábban engedélyezték. Észak-Írország határait ugyan el lehet hagyni, de a hatóságok kérik, hogy az ott élők csak a legindokoltabb esetekben utazzanak Nagy-Britanniába vagy Írországba.

Ha érdekel a téma, itt írtunk arról, Brüsszel hogyan képzeli el pontosan az uniós oltási igazolást, itt pedig arról, milyen horrorbírságokkal büntették a turistákat Angliában.

(Forrás: Index, fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Újranyitásért tüntetnek az elkeseredett római vendéglátósok
Velencében még a vaporettókon is oltani fognak és nagyon várják a magyar turistákat
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom