Close
Eléggé megosztja a briteket a vakcinaútlevél

Eléggé megosztja a briteket a vakcinaútlevél

Sokan támogatják, de nem kevesen tartják diszkriminatívnak is a kezdeményezést, amely szerint a vakcinaútlevéllel rendelkezők kiváltságosakká válnak.

„Ellenezzük a Covid-állapot megosztó és diszkriminatív igazolását, amely megfosztja az egyéneket egyes szolgáltatások igénybevételétől”

– áll abban a közös közleményben, amit a brit parlament hatszázötven tagja közül hetvenkét képviselő írt alá, írja az Index. A képviselők azt kifogásolják, hogy úgynevezett vakcinaútlevélhez kössék a sportesemények, a kulturális vagy más tömegrendezvények és a pubok látogatását, valamint a külföldi utazást is.

Az Ipsos Mori március végén 8300 ember bevonásával végzett közvélemény-kutatást, eszerint a megkérdezettek

  • 69 százaléka egyetért azzal, hogy csak igazolással lehessen tanítani;
  • 79 százaléka azzal, hogy csak igazolással lehessen egészségügyben vagy idősek otthonában dolgozni;
  • 62 százaléka azzal, hogy csak igazolással lehessen pubba vagy étterembe járni;
  • 68 százaléka azzal, hogy csak igazolással lehessen moziba vagy koncertre járni;
  • 78 százaléka azzal, hogy csak igazolással lehessen idősek otthonát látogatni;
  • 78 százaléka azzal, hogy vakcinaútlevéllel lehessen külföldre utazni.

Az igazolást vagy vakcinaútlevelet inkább az idősebb, már beoltott korosztály támogatja a felmérés szerint, amit a Daily Mail idéz.

Jelenleg a briteknél a járványügyi mutatók gyorsan javultak, szeptemberhez képest rekordalacsony a napi új fertőzöttek száma, így az Egyesült Királyság óvatosan, színkódos rendszerrel enyhít, de a pubok még nem nyithatnak meg, és egyes intézkedéseik elég önellentmondásosak.

Angliában feloldották a „maradj otthon” rendelkezést, és újra alkalmazzák a „hatos” szabályt,

amely hat főben korlátozza azoknak a számát, akik legfeljebb két háztartásból a szabadban vagy magántulajdonban levő kertekben találkozhatnak.

Skóciában a „maradj otthon” elvét nagypéntektől a „maradj helyben” szabálya váltotta fel, azaz Skócián belül utazhatnak az ott élők; Walesben ezt már egy héttel korábban engedélyezték. Észak-Írország határait ugyan el lehet hagyni, de a hatóságok kérik, hogy az ott élők csak a legindokoltabb esetekben utazzanak Nagy-Britanniába vagy Írországba.

Ha érdekel a téma, itt írtunk arról, Brüsszel hogyan képzeli el pontosan az uniós oltási igazolást, itt pedig arról, milyen horrorbírságokkal büntették a turistákat Angliában.

(Forrás: Index, fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Ausztria öt legjobb útvonala csodálatos tájakon vezet keresztül
Nem mindennapi módszert találtak ki Hongkongban az alvásproblémák megoldására
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom