Close
Egy zöld innováció éppen újraírja az afrikai szafariélményt

Egy zöld innováció éppen újraírja az afrikai szafariélményt

Plusz segít megőrizni azt az ökoszisztémát, ami évente mintegy kétmillió turistát vonz Kenyába.

Mindez a nairobi székhelyű Opibus cégnek köszönhető, amely azzal húzott nagyot, hogy tíz dízelmotoros Land Cruisert alakított át elektromos hajtásúvá.

A szupercsendes járművek így aztán egyszerre védik a környezet és fokozzák a kaland izgalmát.

Az átszerelt autók napelemes töltőállomáson tankolnak fel, tehát nem égetnek el üzemanyagot, és nincs szükség arra sem, hogy a természetvédelmi területekre gázolajat szállítsanak, amit aztán föld alatti tartályokban meglehetősen szivárgásveszélyesen tároljanak.

“Fenntarthatósági szempontból ez óriási dolog” – nyilatkozta az Opibus képviseletében Albin Wilson, aki szerint a meglévő járművek átalakítása hosszú távon költségmegtakarítást is jelent. A jelenlegi flottájuk fejlesztésével és a járművek élettartamának megnövelésével sokkal jobban járnak, mintha teljesen új gépparkot építenének a semmiből.

“Fantasztikus érzés közelebb kerülni a vadállatokhoz, mindezt ráadásul zaj- és károsanyag-kibocsátás nélkül. Egyszerűen elképesztő – mondja lelkesen  William Partois Ole Santian, a Masai Mara Nemzeti Rezervátumban található Emboo River Camp vezetője. A Marában ez az egyetlen olyan szafaritábor, amely teljesen elektromos meghajtású járműveket vet be. – Pontosan erre van most szüksége a Marának; olyan emberekre, akik környezettudatosak és odafigyelnek a vadonban hagyott ökológiai lábnyomukra” – teszi hozzá.

A rezervátumban egyébként egyre több ilyen jellegű tábort szerveznek mostanság, és alaposan megnőtt az emberi aktivitás mértéke is. A szafarin résztvevők odáig vannak az elektromos járművekért, méregetik, csodálják, fotózzák az autókat. Imádnak velük végighajtani a vadonban, miközben tiszta levegőt lélegeznek be, és élvezik a csendet, amit alkalomadtán csak a madárcsicsergés vagy a trappoló elefántok dübörgése zavar meg.

Egyszerűen páratlan élményként írják le, amit nem tapasztalhatsz meg egy zötyögő, prüszkölő, pöfékelő járműben.

Az Emboo viszont – bár vezető szerepet tölt be az elektomos szafarik piacán – már nincs egyedül. A Marában üzemelő táborok közül többen követik a példáját, és fokozatosan átalakítják a járműparkjukat.

Az Opibust tevékenysége nem kizárólag  a szafarikra korlátozódik: a vállalat a városokban népszerű elektromos motorkerékpárokat és elektromos matatukat (Kenyában kedvelt minibuszokat) is forgalomba állít. Az összeszerelés és a szervizelés is helyben történik, vagyis rengeteg munkahelyet teremt Nairobiban.

Az elektromos autók új korszakát ígéri a Hyundai újdonsága, amelyben otthon érezhetjük magunkat, a természetes és újrahasznosított anyagokból készült belső teret pihenésre is felkészítették. A Mercedes gyakran szokta a világ legjobb autójaként emlegetni az S osztályt, és most bemutatta a legendás luxusautó elektromos hajtású megfelelőjét, amely különleges megoldásokkal érkezik a piac csúcsára.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

zöld | afrika | szafari | innováció | kenya

FOLYTASD EZZEL

Elképesztően szép fotó készült hatezer méter magasból a Balaton téli arcáról: ilyennek még sohasem láttuk

Mostanában utaznál Törökországba? Ezeket jó, ha tudod

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram