Az élelmiszerpazarlás és az elhízás komoly problémát jelent a fejlett országokban. A kettő közötti kapocs pedig a túlvásárlásban keresendő. Kutatások viszont arra a következtetésre jutottak, ha egészségesen táplálkozunk, csökken az élelmiszerpazarlásunk, ez pedig fordítva is igaz.
Nem minden út járható
Az élelmiszerpazarlás csökkenthető azáltal, hogy kevesebbet vásárolunk és kevesebbet eszünk. Ugyanakkor csökkenhet akkor is, ha többet fogyasztunk, ez azonban nyilvánvalóan a táplálkozásunk minőségét ronthatja. Az Illinois Egyetem éppen ezért kifejezetten azt kutatta, milyen összefüggések fedezhetők fel az egészséges étkezés és az élelmiszerpazarlás között.
A Journal of Nutrition Education and Behavior című folyóiratban megjelent cikk szerint az élelmiszerpazarlás az ellátási lánc minden szintjén előfordul, a gazdaságtól a szállításon, a feldolgozáson, a kiskereskedelmen, az étkeztetésen át egészen a fogyasztókig. Mértéke pedig kétféle módon is meghatározható: a kidobott ételek és alapanyagok súlya, illetve a kalóriatartalma alapján is mérhető. Ha mérlegre tesszük, akkor az élelmiszerhulladékok nagy részét a tejtermékek, a zöldségek, a gabonatermékek és a gyümölcs teszi ki.
Amennyiben azonban kalóriaalapon mérjük, akkor a hozzáadott zsírok és olajok, gabonatermékek, valamint a hozzáadott cukrok és édesítőszerek az élelmiszerpazarlás legfőbb elemei.
A szakértők szerint a túlevésre buzdítás a pazarlás csökkentése érdekében semmiképpen sem járható út, hiszen ezen élelmiszerek fokozott fogyasztásának ösztönzése negatív egészségügyi következményekkel járhat. Ha azonban ezekből a termékekből kevesebbet vásárolunk, kevesebbet is fogunk felhasználni, illetve fogyasztani belőlük a mindennapokban. Ezzel a módszerrel pedig nemcsak a kidobásra kerülő élelmiszerek mértéke csökken, de a táplálkozásunk is egészségesebbé válik.
Középpontban a háztartások felelőssége
A kutatók megjegyzik azt is, hogy a háztartások felelősek leginkább az élelmiszerpazarlásért, mert az ellátási lánc végén vannak. A fogyasztók különféle okokból dobják ki az élelmiszereket, ilyen például az élelmiszerbiztonsági szempontok vagy az alapanyagok frissessége, vagy a rossz élelmiszer-gazdálkodás. A feldolgozott élelmiszerek vásárlása ugyan csökkentheti a hulladékmennyiséget, de egészségügyi szempontból ezek semmiképpen sem ajánlottak. Sokat tehetünk azonban a pazarlás ellen és az egészséges táplálkozásunkért, ha megtervezzük a bevásárlásunkat, a heti menünket pedig úgy állítjuk össze, hogy az tükrözze a táplálkozási céljainkat is, és viszonylag pontosan behatárolja az ehhez szükséges élelmiszerek mennyiségét és körét.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy amennyiben mindennap magunknak főzünk, szintén nagy lépést tehetünk a kiegyensúlyozott táplálkozásunkért és az élelmiszerpazarlás ellen is, hiszen a konyhában gyakran megforduló fogyasztók nagyobb eséllyel használják fel és dolgozzák fel újra a maradékokat, mint azok, akik főként házhoz rendelik az ételeket.
Nemrég egy brit kutatás kétezer felnőttet kérdezett meg arról, miként kívánnak idén változtatni táplálkozási szokásaikon. A válaszadók harmincegy százaléka nyilatkozott úgy, hogy 2021-ben kevesebb húst fogyaszt majd.
(Fotók: Getty Images)
kommunális | nagy sztori | hulladék | fenntarthatóság | életmód | élelmiszer-pazarlás
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!