Close
Így tehetsz az élelmiszerpazarlás ellen

Így tehetsz az élelmiszerpazarlás ellen

Az élelmiszerpazarlás és az elhízás komoly problémát jelent a fejlett országokban. A kettő közötti kapocs pedig a túlvásárlásban keresendő. Kutatások viszont arra a következtetésre jutottak, ha egészségesen táplálkozunk, csökken az élelmiszerpazarlásunk, ez pedig fordítva is igaz.

Nem minden út járható

Az élelmiszerpazarlás csökkenthető azáltal, hogy kevesebbet vásárolunk és kevesebbet eszünk. Ugyanakkor csökkenhet akkor is, ha többet fogyasztunk, ez azonban nyilvánvalóan a táplálkozásunk minőségét ronthatja. Az Illinois Egyetem éppen ezért kifejezetten azt kutatta, milyen összefüggések fedezhetők fel az egészséges étkezés és az élelmiszerpazarlás között.

A Journal of Nutrition Education and Behavior című folyóiratban megjelent cikk szerint az élelmiszerpazarlás az ellátási lánc minden szintjén előfordul, a gazdaságtól a szállításon, a feldolgozáson, a kiskereskedelmen, az étkeztetésen át egészen a fogyasztókig. Mértéke pedig kétféle módon is meghatározható: a kidobott ételek és alapanyagok súlya, illetve a kalóriatartalma alapján is mérhető. Ha mérlegre tesszük, akkor az élelmiszerhulladékok nagy részét a tejtermékek, a zöldségek, a gabonatermékek és a gyümölcs teszi ki.

Amennyiben azonban kalóriaalapon mérjük, akkor a hozzáadott zsírok és olajok, gabonatermékek, valamint a hozzáadott cukrok és édesítőszerek az élelmiszerpazarlás legfőbb elemei.

A szakértők szerint a túlevésre buzdítás a pazarlás csökkentése érdekében semmiképpen sem járható út, hiszen ezen élelmiszerek fokozott fogyasztásának ösztönzése negatív egészségügyi következményekkel járhat. Ha azonban ezekből a termékekből kevesebbet vásárolunk, kevesebbet is fogunk felhasználni, illetve fogyasztani belőlük a mindennapokban. Ezzel a módszerrel pedig nemcsak a kidobásra kerülő élelmiszerek mértéke csökken, de a táplálkozásunk is egészségesebbé válik.

Középpontban a háztartások felelőssége

A kutatók megjegyzik azt is, hogy a háztartások felelősek leginkább az élelmiszerpazarlásért, mert az ellátási lánc végén vannak. A fogyasztók különféle okokból dobják ki az élelmiszereket, ilyen például az élelmiszerbiztonsági szempontok vagy az alapanyagok frissessége, vagy a rossz élelmiszer-gazdálkodás. A feldolgozott élelmiszerek vásárlása ugyan csökkentheti a hulladékmennyiséget, de egészségügyi szempontból ezek semmiképpen sem ajánlottak. Sokat tehetünk azonban a pazarlás ellen és az egészséges táplálkozásunkért, ha megtervezzük a bevásárlásunkat, a heti menünket pedig úgy állítjuk össze, hogy az tükrözze a táplálkozási céljainkat is, és viszonylag pontosan behatárolja az ehhez szükséges élelmiszerek mennyiségét és körét.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy amennyiben mindennap magunknak főzünk, szintén nagy lépést tehetünk a kiegyensúlyozott táplálkozásunkért és az élelmiszerpazarlás ellen is, hiszen a konyhában gyakran megforduló fogyasztók nagyobb eséllyel használják fel és dolgozzák fel újra a maradékokat, mint azok, akik főként házhoz rendelik az ételeket.

Nemrég egy brit kutatás kétezer felnőttet kérdezett meg arról, miként kívánnak idén változtatni táplálkozási szokásaikon. A válaszadók harmincegy százaléka nyilatkozott úgy, hogy 2021-ben kevesebb húst fogyaszt majd.

(Fotók: Getty Images)

fenntarthatóság | élelmiszer-pazarlás | nagy sztori | kommunális | életmód

FOLYTASD EZZEL

Meglepő dolog derült ki a koffeinmentes kávéról

Három isteni étel, amihez csak egy percnyi energiát kell használnod

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram