Kiürültek a boltok polcai, limitálják a zöldséget és gyümölcsöt is a szigetországban

Tavaly még csak a megvásárolható tojás mennyiségét korlátozták, idén már a saláta hozzávalóit is limitálják a brit szupermarketek.

Rendszeresen kiürülnek a boltok egyes polcai, mert a gazdák munkaerőhiánnyal, megugró energiaköltségekkel, az inflációval, az ellátási lánc problémáival és az időjárással is küzdenek.

Eddig három boltlánc vezette be a limitet, hogy elkerülje az élelmiszerhiányt: a Morrisonsban például a vásárlók fejenként két-két uborkát, fejessalátát, paprikát és paradicsomot tehetnek a kosarukba,

az Asdában pedig maximum három fej brokkoli, karfiol, három darab uborka, fejessaláta, paprika, paradicsom, valamint három doboz málna és három zacskó saláta vihető el.

Egy közvélemény-kutatásban a válaszadók 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt hetekben élelmiszerhiánnyal találkozott valamelyik boltban, ahová betért.

Más országokat is sújt ugyanakkor a rendkívüli időjárás, amely Nagy-Britanniába az átlagosnál melegebb nyarat és telet, valamint aszályt hozott. Dél-Európában és Észak-Afrikában is kevesebb lett a termés, ami várhatóan a következő hetek szállításaira is hatással lesz.

Spanyolországban ezzel szemben a rendkívüli hideg érintett egyes gyümölcs- és zöldségtermesztőket, különösen Almeríában, amely a téli hónapokban Európa fő zöldségszállítója. Ez hatással volt az Írországba irányuló exportra is, de úgy tűnik, eddig nem érintette jelentős mértékben a kontinentális Európát.

Írország ugyanakkor áprilistól kezdve elsősorban a holland termelőktől függ, akik viszont most az energiaválság miatt nem fűtik az üvegházaikat. Ez pedig már padlizsán-, paradicsom- és uborkahiányt okozhat.

Közben nálunk már nagyon várják az infláció végét, viszont ennek a népszerű élelmiszernek az ára várhatóan tovább emelkedik.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

Nagy-Britannia | élelmiszerhiány | limit | élelmiszerválság | zöldség

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom