Close
A brit boltokban is limitálják ezt az alapvető élelmiszert, igaz, más okból, mint nálunk

A brit boltokban is limitálják ezt az alapvető élelmiszert, igaz, más okból, mint nálunk

A szigetországi szupermarketek is korlátozzák, hogy hány tojást lehet venni náluk.

A Marks & Spencer és a Morrisons ezen a héten csatlakozott a Tescóhoz, az Asdához, az Aldihoz és a Lidlhez a limit bevezetésében, míg a Sainsbury’s egyelőre nem szabályozza a mennyiséget, de hozzátette, hogy egyes üzletekben kevés lehet a termékből, és azt is közölte, hogy átmenetileg Olaszországból szerzi be a tojást annak ellenére, hogy korábban kötelezettséget vállalt arra, hogy kizárólag brit beszállítóktól vásárol.

A szupermarketek a hiányt a madárinfluenzának tulajdonítják, a gazdálkodók viszont nem értenek egyet.

Jennifer Turnball, a cumbriai Eden Valley baromfitenyésztője azt mondta, hogy a gazdáknak már nincs elég pénzük arra, hogy fizessék a takarmányt, az ólak energiaszámláját, a csirkeutánpótlást és a személyzet megnövekedett béreit, és mindemellett a madárinfluenza kockázatát is vállalniuk kell. „Sokan ezért nem vesznek már újabb csirkéket“ tette hozzá.

A tojás iránti kereslet a húsárak jelentős emelkedésével párhuzamosan ugrott meg, ami más fehérjeforrások felé terelte a fogyasztókat.

Bár a tojás ára is emelkedett, a gazdák azt állítják, hogy a szupermarketek a többletbevétel nagy részét megtartják.

A brit szabadtartású tojástermelők szövetsége szerint tizenkét tojás átlagos ára a boltokban körülbelül 50 pennyvel emelkedett az év eleje óta, de a gazdálkodók átlagosan csak 18 penny emelkedést tapasztaltak, és olyan is volt, aki mindössze 5-10 pennyt kapott pluszban. Magyarországon több áruházlánc is azután kezdte korlátozni a megvásárolható tojásmennyiséget, hogy az élelmiszerre ársapkát vezetett be a kormány.

Az ENSZ a tavaszi előrejelzése ezekből az élelmiszerekből jósolt hiányt, és ebben benne van a takarmány hiánya is, ami most a tojástermelést is sújtja. Ha olykor kiváltanád a tojást a receptből, összegyűjtöttük a hét legjobb helyettesítőt sütéshez.

(Forrás: The Week, képek: Getty Images)

Nagy-Britannia | tojás | limit | élelmiszerhiány

FOLYTASD EZZEL

Hat ok, amiért kezdj el már ma gyömbér teát inni

Négy karácsonyi aprósütemény, egyetlen tésztából

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram