Ilyen az élet a világ legelszigeteltebb településén

Mindentől távol, a Dél-Atlanti-óceán kellős közepén, egy aktív vulkán lábánál fekszik a Viktória királynő fiáról elnevezett város.

Tristan da Cunha vulkanikus szigete a dél-Atlanti-óceánban található Dél-Afrika és Dél-Amerika között, előbbitől 2816, utóbbitól 3360 kilométerre. Nem véletlen, hogy fő- és egyben egyetlen városa a világ legelszigeteltebb településeként hivatkozik magára.

Edinburgh of the Seven Seas-t (Hét tenger Edinburgh-ját) Viktória királynő második fiáról, Edinburgh hercegéről nevezték el, miután 1867-ben meglátogatta.

A brit tengerentúli területre nem egyszerű eljutni: csak hajóval lehet megközelíteni, amire leginkább Fokvárosban érdemes felszállni, az út pedig hat napig tart. A menetrend viszont meglehetősen hektikus, van, amikor havonta többször indulnak járatok, de az is előfordul, hogy egy hónapig egyáltalán nem közlekednek. A szigetet több, Dél-Afrikából az Antarktiszra tartó út is érinti.

Aki ellátogatna ide, annak érdemes már egy évvel korábban elkezdeni az utazás szervezését, melynek első lépéseként a sziget kormányzatától kell e-mailben engedélyt kérnie, leírva, hogy miért szeretne odautazni.

A szigeten jelenleg 232-en élnek, nagyrészt az első telepesek leszármazottai, de huszonöt kutató is állomásozik itt, akik a különleges állat- és növényvilágot tanulmányozzák.

Eudyptes moseleyi

Három különböző albatroszfaj őshonos itt, de az állományukat a tojásaikat elpusztító egerek fenyegetik. A rágcsálók elszaporodása akkora problémát jelent, hogy a szigetlakók minden évben egy külön napot szentelnek csak az egérirtásnak.

A lakók egyébként elsősorban rákexportból élnek, és saját maguknak termelik meg az élelmiszert, melynek nagy részét a krumpli adja.

Emellett minden családnak lehet négylábú haszonállata, de csak egy. A korlátozásra azért van szükség, mert kevés a terület (a sziget negyven százaléka védelem alatt áll), de szeretnék elkerülni a túllegeltetést is.

A szigetlakók úgy élnek itt, mint egy hatalmas, családias közösség (mindössze kilenc különböző vezetéknév fordul elő). Ha valaki nagyobb állatot ejt el, megosztoznak rajta, és ha valakinek gond adódik a házával, mindig akad, aki befogadja és segít a javításban. A közbiztonság annyira jó, hogy az emberek nem is zárják az ajtókat.

A turistákat a lakók a saját otthonaikban látják vendégül, de a hagyományos Nádfedeles Múzeum vendégházában is megszállhat egy éjszakára két fő, akik teát, kávét, tejet, cukrot, gyertyát, hálózsákot és egy hagyományos tristan-i főtt ételt is kapnak.

 

A településen minden olyan alapvető dolog megtalálható, ami egy kisvárosban elvárható: szupermarket, bár, internetkávézó és buszmegállók. A turistáknak amellett, hogy belekóstolhatnak ebbe a nem mindennapi életformába, a máig aktív vulkán megmászása jelenti a fő vonzerőt. A tűzhányó egyébként utoljára 1961-ben tört ki, és akkor evakuálni is kellett a lakosokat, de a veszély elmúltával sokan visszatértek ide.

Ez a tiltott sziget, ahova száz év óta csak egy család léphet be szabadon a katonaságon kívül, nem olyan messze található a szárazföldtől, akárcsak az Arany-szigetek, ahol nincsenek autók,a  kultúra pedig mezítláb érkezik.

(Forrás: Insider, képek: Getty Images)

brit | legtávolabbi | dél-afrika | legelszigeteltebb | atlanti-óceán

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom