Ezeket a tárgyakat viheted el nyugodt szívvel egy szállodából – És ezeket nem

Sampon? Igen. Törölköző? Nem.

Valamilyen oknál fogva a szállodai sampon másképp hat a vendégre. Talán az egyedi illata, a márkajelzése, vagy mert olyan icipici üvegekben van, amilyeneket sehol máshol nem találni.

Ha távozáskor egy-két üveggel a táskádba teszel, akkor nem vagy egyedül vele. Például az amerikai utazók mintegy 73 százaléka vallja be, hogy magával viszi a szállodai piperecikkeket a kijelentkezést követően.

Lehet, hogy sokan nem érzik rosszul magukat, ha elviszik ezeket az üvegeket, de mi a helyzet az olyan nagyobb dolgokkal, mint a köntösök vagy akár a szoba dekorációja? Mi az etikett arra vonatkozóan, hogy mit lehet és mit nem lehet elvinni egy hotelből?

– A piperecikkeket, például a szappant, a sampont és az eldobható papucsot nyugodtan el lehet pakolni – mondja Mehmet Erdem, a Las Vegas-i Nevada Egyetem docense. – Csak ne feledjük, hogy egyes szállodák jótékonysági szervezetekkel együttműködve újrahasznosítják ezeket a tárgyakat, ezért inkább tájékozódjunk arról, hogy a szálláshely, ahol megszállunk, részt vesz-e ilyen programokban, és ha igen, vegyük figyelembe azokat az embereket, akiknek valóban szükségük van ilyen holmikra.

Na, de mi a helyzet azokkal a dolgokkal, amiket nem szabad elvinni?

– Az ágynemű, például a törölközők, lepedők és párnahuzatok a nem elvihető kategóriába tartoznak. Emellett egyes vendégek tévesen azt is feltételezik, hogy a szobájukban elérhető könyvek vagy magazinok eltehetők, pedig legtöbbször nem így van. A hajszárítók és a gőzölős vasalók is azok közé a tárgyak közé tartoznak, amelyeket kijelentkezéskor néha „véletlenül” elpakolnak a vendégek. Ha kétségeink támadnak, a szakértő szerint „kérdezzük meg magunktól, hogy mit mondana most az általános iskolai tanárunk?”

Egyébként nem csupán a piperecikkek vagy az ágyneműk eltűnése miatt kell aggódniuk a szállodáknak. Megesett már, hogy a vendégek távozás előtt zuhanyfejet vagy olasz márványlapokat vittek el a szobákból. Ilyen ne jusson eszébe senkinek, mert ez bűncselekmény, lopásnak minősül. És akár megvádolnak, akár nem, ki is tilthatnak kedvenc szállodánkból. Az NBC beszámolója szerint sok hotelnek van afféle „no stay” adatbázisa azok számára, akiket már nem szeretnének vendégül látni, és ezt más szállodákkal is megoszthatják.

És hogy miért kell ekkora erőfeszítéseket tenni ilyen apró tárgyakért? Azért, mert összességében hatalmas költségeket jelentenek a szállodáknak. Az Amerikai Szállodák és Szállások Szövetsége szerint a lopások évente száz millió dollárba fájnak a hoteleknek.

Ha tehát legközelebb késztetést érzünk arra, hogy hazavigyünk valamilyen szuvenírt, győződjünk meg róla, hogy valóban ingyen elvihető-e. Ha még mindig nem vagyunk biztosak benne, kérdezzük meg a recepción dolgozókat.

Mielőtt szállodai szobát foglalsz, ezt a három kérdést kötelező feltenned, itt pedig több utazási praktikát is találsz légiutas-kísérőktől, pilótáktól és ingázóktól.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

elvinni | holmi | szálloda | hotel | tipp

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom