Close
Nem sűrűn látunk ilyen színpompás installációkat

Nem sűrűn látunk ilyen színpompás installációkat

A skandináv vagy éppen japán letisztultság és puritán építészeti megoldások idejét éljük, a vibráló színek használata, sőt, halmozása/házasítása ma már nem mindennapos, még az enteriőrdizájn területén sem. Emmanuelle Moureaux francia származású, ám több mint húsz éve Japánban élő és alkotó művész viszont nem fél a színektől, kilépvén a monokróm trendekből, annyi árnyalatot használ munkáinál, amennyit egyszerre el sem tudunk képzelni. Most egy Imabari városában található auditóriumot színezett ki, amivel a komorabb terembe új élet költözött.

Moureaux igazán termékeny művész, és legtöbbször Japánban találkozhatunk installációival, de saját, 100 Colors néven futó kiállítássorozata például nemzetközileg nagy siker lett. Ez huszonöt teljesen különböző kitelepülést jelentett, New Yorktól Brüsszelig. Közülük sok köztéren felállított színkavalkád volt, de márkákkal együttműködvén is alkotott. Ilyen volt például a Furla vagy az Issey Miyake. Sorra nyeri a rangos építészeti és dizájnerdíjakat, művészete, ha fogalmazhatunk így, közérthetőbb és esztétikailag is felemelő lehet egy laikus számára is. Kit ne varázsolnának el ezek a gyönyörű színek?

Neki köszönhetjük a “shikiri” kifejezést is, ami nem más, mint terek megteremtése, színek segítségével. Vagyis, Moureaux nemcsak felületi kezelésre használja az árnyalatokat, hanem önálló téralkotáshoz is. Legújabb projektje már nem csak száz színt sorakoztat fel, hanem ezer különböző árnyalatot mutat be, Imabari városi auditóriumában.

Egyik leghíresebb installációja az idő múlását hivatott bemutatni, és összesen százezer színes papírszámmal dolgozott, melyek egyre sötétednek – így lesz nappalból éjszaka. Ez egy szimbolikája is az égbolt napi változásának, hiszen visszafogott, fakóbb színekből jóval mélyebb színek lesznek, ahogy a nap lemegy.

Az esztétikai érték mellett munkáinál fontos a kapcsolat nemcsak a környezettel, hanem magával az emberrel is, így megannyi installációt készít kifejezetten érinthetővé.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Emmanuelle Moureaux Architecture + Design)

dizájn | építészet | belsőépítészet | színek | sokszínűség

FOLYTASD EZZEL

Neogótikus toronyból lett elképesztő lakóépület az ikonikus Tribune Tower

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram