Close
Külön energiadíjat kezdtek el felszámolni a szállodák és az éttermek több európai országban

Külön energiadíjat kezdtek el felszámolni a szállodák és az éttermek több európai országban

Németországban és Svájcban a magas energiaárak miatt már számos szálloda vendégeinek kell többet fizetnie.

A drasztikus mértékben megemelkedett gáz- és villanyköltségeket a szállodák elkezdték áthárítani a vendégekre, egyes hotelek éjszakánként vagy tartózkodásonként kérnek fix összeget, mások pedig átalánydíjat állapítottak meg.

Németország az első fecske

Úgy tudni, a németországi Schleswig-Holstein tartományban működő nyolcszáz szálloda közül már

minden tizedik bevezette az energiadíjakat,

mivel azokat máshogy nem tudnák kigazdálkodni. De az ország egészében egyre több helyen tüntetnek fel a szobaárak mellett egyéb tételeket is. Az ötcsillagos Hotel Bareiss Baiersbronn (Baden-Württemberg) kilenc eurós pótdíjat kér vendégenként és éjszakánként, azaz

a szálláshelyek ára minden egyes ott töltött éjszaka fejenként 3800 forinttal kerül többe.

A szállodák után jönnek az éttermek is

A bajorországi Werneckben található Hotel Krone-Post személyenként és éjszakánként öt eurót (2100 forint), a braunlagei (Alsó-Szászország) The Hearts Hotel vendégenként és éjszakánként három eurót (1200 forint) számol fel – ez utóbbiak azonban nem fedezik a többletköltségeket.

Az energiaárak ilyen módon való áthárítását egyre több vendéglátóhely is alkalmazza.

A Bréma melletti Ganderkesee-ben működő Zum Grünen Hof étterem vendégenként 1,50 eurós energiadíjat is felszámít, az ételek és az italok árát azonban nem emelték meg.

Svájc is bevezette

Nem Németország az egyetlen, ahol energiapótlékot szednek a szállodák. Svájcban például az öt szállodát üzemeltető Balance Family  százalékos felárat állapított meg. 1030 euró (442 ezer forint) felett öt százalék plusz költség terheli a vendégeket, ez alatt pedig négy, illetve három százalékos energiadíj fizetésére kötelezik őket.

(Forrás: Trenddetail, fotók: Getty)

energiadíj | energiaárak | Németország | energiaválság | átalánydíj

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram