Close
Meccsek és koncertek helyett fákat lehet nézni egy osztrák stadionban

Meccsek és koncertek helyett fákat lehet nézni egy osztrák stadionban

Hála egy svájci művésznek, erdőt költöztettek a klagenfurti Wörthersee-be.

Klaus Littmann korábbi bázeli galériatulajdonos ötleteként indult a For Forest projekt, melynek keretében az osztrák város 32 ezer fős arénájába beköltöztettek egy háromszáz nagyméretű fából álló erdőt.

Az ötvenesztendős, akár tizennégy méter magas fákból összerakott installáció Max Peintner osztrák festő A természet töretlen vonzereje című régebbi rajzát ülteti át Wörthersee-be Enzo Enea svájci építész jóvoltából.

Littmann szerint az élő fák és az acél-üveg-beton építmény kontrasztja radikális üzenetet közvetít, ezért helyezték el a minierdőt egy hatalmas, üres stadionban.

Azt is elmondta, hogy közel harminc évébe telt megvalósítani a projektet, amely a klímaváltozás és az erdőírtások miatt éppen időszerű volt. Célja, hogy a városlakók közel kerüljenek az erdőhöz, lássák a benne zajló változásokat, ugyanakkor tisztában legyenek vele, ha nem vigyázunk a természetre, akkor hamarosan ugyanúgy keretek közé szorítva, védett körülmények között láthatjuk csak a fákat.

A szokatlan művészeti akció magánadományokból állt össze, hétezer köbméter faforgácsot, négyezer-ötszáz négyzetméter gyepszőnyeget és tíz kilométernyi vízvezetéket használtak fel hozzá. Az erdősített arénát így értelemszerűen nem tudja használni a város másodosztályú futballcsapata, amely a kiállítás idejére egy másik stadionban játssza hazai mérkőzéseit.

Az ősz beköszöntével igen látványosnak ígérkezik az installáció, hiszen október környékén már csodálatos színekben pompáznak majd a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokságra felhúzott stadion átmeneti bérlői (nappal természetes, éjjel díszkivilágításban pompáznak).

A faiskolákban nevelt fákat a kiállítás október 27-i zárása után a szabadba ültetik ki. Az erdőt mindennap reggel 10-től este 22 óráig lehet megnézni, a belépés ingyenes.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

fa | stadion | klaus littmann | installáció | ausztria

FOLYTASD EZZEL

Bárki megszállhat abban a dubaji penthouse-ban, amiért még Beyoncé is rajong

Azonnal könnyű tavaszi napsütés jár át ettől a gyönyörű dizájnerháztól

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram