Érzékeny a gyomrod? Az alábbi tippek neked ajánlottak!

Sokan szenvednek a gyomorégéstől. Gyakran azt sem tudják, hogy pontosan mi okozhatja, ezért nem is nagyon tudnak vele mit kezdeni, ezért kanálszámra szedik rá a szódabikarbónát. Az alábbiakban adunk pár kevésbé ismert tippet arra, ami okozhatja a problémát.

Ételérzékenység

Kenyeret szinte mindenki eszik. A glutén- és az élesztőérzékenység is okozhat el nem múló gyomorégést. Ha semmi mástól nem hajlandó elmúlni a gyomorégésünk, akkor legyen az az első, amit megpróbálunk, hogy egy időre abbahagyjuk a gluténtartalmú és élesztővel készített pékáruk fogyasztását. Hasonló problémát még a tejtermékek is okozhatnak, habár ott általában más tünetek jelentkeznek, viszont mindannyian máshogy reagálhatunk. Tehát ez sem zárhatjuk ki ebben az esetben.

Nem bírjuk a savasságot

Van, akinek sem allergiája, sem más baja nincs szimplán csak érzékenyebb a gyomra. Ez általában személyfüggő, hiszen mindannyian máshogy reagálunk bizonyos ételekre. Ha gyakran tapasztalunk gyomorégést, akkor felejtsük el a kotyogós kávéfőző használatát, vagy erősen feltejezve igyuk belőle a kávét. A kotyogós kávéfőző ugyanis sokkal savasabb kávét produkál, mint például a kapszulás. Hasonló a helyzet akkor is, ha olyan paradicsomos ételeket eszünk, amiben nincs semmiféle tejtermék. A paradicsom megfőzve ugyanis szintén savassá válik, ahogyan például a sóska. Az ilyen savas ételeket tejszínnel habarjuk be, vagy egy minimális szódabikarbónával tompítsuk a savasságot. Akkor biztos, hogy jó lesz a gyomrunknak.

Stressz és kialvatlanság

Mindkettő emelkedett gyomorsavtermelést okoz. Pihenjünk eleget, és tanuljunk meg valamilyen relaxációs technikát. Ez utóbbi egyébként akkor sem árt, ha nincs semmi probléma a gyomrunkkal, ugyanis rengetegféle betegség melegágya lehet. Kezdjünk el mozogni, az oldja a stresszt és segít a gyomor működésének helyreállításában is.

Kerüljük a túl sok feldolgozott élelmiszert

A gyomorégés a túl sok bevitt adalékanyagtól is létrejöhet. A glutamin például köztudottan felerősíti az ízeket, és a sósat is sokkal sósabbá teszi. Emiatt a felvágottak és sok más élelmiszer sokkal erősebb fűszerezésű lesz. Az erős fűszer pedig irritálja a gyomor nyálkahártyáját, na meg a sok mesterséges adalékanyag is. Ha tehetjük, kerüljük őket és inkább készítsük el házilag az egészséges verziójukat.

(Szponzorált tartalom)

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom