Bár látszólag a mikró egy igazán egyszerűen használható konyhai eszköz, használata során érdemes néhány aranyszabályt betartanunk. Ebből kifolyóan pedig könnyen elképzelhető, hogy helytelenül használjuk.
A mikróban való ételmelegítés egyik kulcsa az egyenletes hőelosztás, melyet a só jelentősen befolyásolhat. Emögött egy kémiai reakció húzódik meg. A mikrohullámú sütő elektromágneses energiája hőt hoz létre azáltal, hogy az élelmiszerben lévő molekulákat mozgásra és gyors ütközésre kényszeríti.
A só esetében annak két alkotórésze, a nátrium és a klorid is hőenergiát hoz létre, azonban
ebben az esetben a reakció jóval hamarabb történik meg.
Ennek eredményeként a sózott ételek kívülről melegebbek lesznek, az étel belsejében esetlegesen jelen lévő kórokozók a hő hatására nem tudnak elpusztulni, így akár emésztési megbetegedéseket is okozhatnak.
Természetesen vannak ételek, amiket egyáltalán nem szabad mikrózni. Ilyen például a kenyér, ami kiszárad, de a változó víztartalmú fogásokat, így a töltött paprikát sem szerencsés mikrohullámú sütőben felmelegíteni.
A mikró okosan használva zseniális találmány. Segítségével pillanatok alatt meghámozhatóvá válik a paradicsom és elkészíthetjük vele életünk krumplipüréjét is.
(Forrás: The daily meal, fotók: Getty Images)
étel | trükk | sütő | konyhai | sózás
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!