A szállodahajók kulináris kínálata széles skálán mozog: vannak olyan hajók, amelyeken Michelin-csillagos étteremben megfordult séfek dolgoznak, vannak, amelyek a tradicionális konyhákat követik és vannak olyanok is, amelyeken több tucat étterem változatos fogásai várják a vendégeket. Bár mindez istenien hangzik, a szakértők szerint érdemes néhány dolgot kerülni a hajóút során.
Ne vigyük túlzásba a fűszerezést!
A hajós körutazás során erősen ajánlott kerülni a magas zsírtartalmú és fűszeres ételeket, amelyek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját és fokozhatják a hajókázással járó émelygést. A szakértők szerint már az indulás előtti este érdemes mellőzni az ilyen fogásokat.
Folyadékbevitel vízből
Csábító lehet, ha a folyadékbevitelünket különböző koktélokból és üdítőkből fedezzük, valójában azonban a víz az, ami csökkentheti a tengeribetegséggel összefüggő kiszáradás kialakulásának kockázatát és a fejfájás esélyét. Émelygés esetén a menta és a gyömbér segíthet.
Inkább étlapról rendeljünk, mint svédasztalról válogassunk!
A svédasztalok számos választási lehetőséget kínálnak, azonban a dietetikusok szerint érdemes kerülni ezeket, vagy nagy körültekintéssel válogatni az ételekből. Ha valami nem tűnik frissnek – például a hal színe szürkéskék vagy fényes, a saláta fonnyadt – ne fogyasszunk belőle!
Ne együnk olyan ételt, ami korábban problémát okozott!
Ha a múltban ért már minket kellemetlen tapasztalat bármilyen étellel kapcsolatban, nem a hajós körutazás során jött el az ideje annak, hogy kísérletezzünk vele. Ételmérgezést kapni a hajón kétszeresen is kellemetlen, mivel a tüneteket az esetleges tengeribetegség súlyosbíthatja.
Ne igyunk alkoholt, ha tengeribetegnek érzzük magunkat
Ha émelygünk, rosszul érezzük magunkat, kerüljük az alkoholt, mivel ez a tüneteket tovább erősítheti. A gyömbérsör lassú, kortyonként történő fogyasztása azonban jótékony hatással lehet, emellett érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek enyhítik a hányingert – ilyen lehet a keksz és a kenyér.
Mindezek ellenére azonban azt javasolják a szakértők, hogy ne vonjunk meg magunktól a körutazás során semmilyen olyan ételt, amire a szervezetünk kifejezetten vágyik. Együnk, ha éhesek vagyunk és ne fogyasszunk többet, ha úgy érezzük, jól laktunk.
A hajós körutazások igazán izgalmasak és élményekben gazdagok. Különösen akkor, ha egy olyan vitorlással utazunk, amely világsztárok kedvelt játszótere volt, vagy éppen a világ legnagyobb luxusjachtján hajózzuk körben az olasz és a horvát partokat. Ha pedig ennél kicsit messzebbre is elmerészkednénk, van öt kihagyhatatlan hajóút, amivel Grönlandtól egészen az Északi-sarkig kalauzol bennünket.
(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Getty Images)
hajós körutazás | étkezés | tengeribetegség
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!