Close
Ezt edd és ezt ne egy hajós körutazáson

Ezt edd és ezt ne egy hajós körutazáson

A szállodahajók kulináris kínálata széles skálán mozog: vannak olyan hajók, amelyeken Michelin-csillagos étteremben megfordult séfek dolgoznak, vannak, amelyek a tradicionális konyhákat követik és vannak olyanok is, amelyeken több tucat étterem változatos fogásai várják a vendégeket. Bár mindez istenien hangzik, a szakértők szerint érdemes néhány dolgot kerülni a hajóút során.

Ne vigyük túlzásba a fűszerezést!

A hajós körutazás során erősen ajánlott kerülni a magas zsírtartalmú és fűszeres ételeket, amelyek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját és fokozhatják a hajókázással járó émelygést. A szakértők szerint már az indulás előtti este érdemes mellőzni az ilyen fogásokat.

Folyadékbevitel vízből

Csábító lehet, ha a folyadékbevitelünket különböző koktélokból és üdítőkből fedezzük, valójában azonban a víz az, ami csökkentheti a tengeribetegséggel összefüggő kiszáradás kialakulásának kockázatát és a fejfájás esélyét. Émelygés esetén a menta és a gyömbér segíthet.

Inkább étlapról rendeljünk, mint svédasztalról válogassunk!

A svédasztalok számos választási lehetőséget kínálnak, azonban a dietetikusok szerint érdemes kerülni ezeket, vagy nagy körültekintéssel válogatni az ételekből. Ha valami nem tűnik frissnek – például a hal színe szürkéskék vagy fényes, a saláta fonnyadt – ne fogyasszunk belőle!

Ne együnk olyan ételt, ami korábban problémát okozott!

Ha a múltban ért már minket kellemetlen tapasztalat bármilyen étellel kapcsolatban, nem a hajós körutazás során jött el az ideje annak, hogy kísérletezzünk vele. Ételmérgezést kapni a hajón kétszeresen is kellemetlen, mivel a tüneteket az esetleges tengeribetegség súlyosbíthatja.

Ne igyunk alkoholt, ha tengeribetegnek érzzük magunkat

Ha émelygünk, rosszul érezzük magunkat, kerüljük az alkoholt, mivel ez a tüneteket tovább erősítheti. A gyömbérsör lassú, kortyonként történő fogyasztása azonban jótékony hatással lehet, emellett érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek enyhítik a hányingert – ilyen lehet a keksz és a kenyér.

Mindezek ellenére azonban azt javasolják a szakértők, hogy ne vonjunk meg magunktól a körutazás során semmilyen olyan ételt, amire a szervezetünk kifejezetten vágyik. Együnk, ha éhesek vagyunk és ne fogyasszunk többet, ha úgy érezzük, jól laktunk.

A hajós körutazások igazán izgalmasak és élményekben gazdagok. Különösen akkor, ha egy olyan vitorlással utazunk, amely világsztárok kedvelt játszótere volt, vagy éppen a világ legnagyobb luxusjachtján hajózzuk körben az olasz és a horvát partokat. Ha pedig ennél kicsit messzebbre is elmerészkednénk, van öt kihagyhatatlan hajóút, amivel Grönlandtól egészen az Északi-sarkig kalauzol bennünket.

(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Getty Images)

hajós körutazás | tengeribetegség | étkezés

FOLYTASD EZZEL

A város legjobb éttermének mondták, aztán kiderült, hogy nem is létezik

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram