Close
Ez a 90 éves vitorláshajó Picasso, Louis Armstrong és Coco Chanel úszó játszótere volt

Ez a 90 éves vitorláshajó Picasso, Louis Armstrong és Coco Chanel úszó játszótere volt

A Weather Bird több egy klasszikus, fából készült vitorláshajónál. Egy mesekönyv az 1930-as évekből, amikor olyan hírességeket inspirált, mint Ernest Hemingway vagy Pablo Picasso. Sőt, állítólag még Louis Armstrong is írt egy dalt a vitorlásról, melyet a hajótestbe rejtett.

A kilencven éves hajó tavaly teljes gépészeti felújításon ment keresztül, de a belső terek is átalakultak. A Vladimir Orloff által tervezett tölgyfa hajótest természetesen megmaradt,

az enteriőr azonban art deco stílusban született újjá.

A tulajdonos megbízott egy művészt, hogy készítsen skicceket arról, hogyan nézhetett ki a Weather Bird virágkorában, ezeket használták fel az átépítés során.

A Chantiers Navals de Normandie által 1931-ben épített Weather Bird-öt ma szuperjachtként emlegetnénk. Úgy tudni, első tulajdonosa egy amerikai házaspár volt. Sara és Gerald Murphy a francia Riviérán telepedtek le, vitorláshajójukon pedig az 1930-as évek párizsi művészeit szórakoztatták.

Fernand Léger francia festő például úszó műteremként használta, és több akvarellt is készített a hajóról.

Picasso hétszer festette meg Sara Murphy portréját, sőt egyes feltételezések szerint a házaspár ihlette F. Scott Fitzgerald a Tender is the Night (Az éj szelíd trónján) című regényének főhőseit. Egy legenda szerint pedig Sara Murphy egyik kedves barátja volt Louis Armstrong is, aki Weather Bird címmel írt egy dalt, amit a hajó gerincébe rejtett el.

A 2021-es felújításakor a hajó új motorokat és generátorokat kapott, korszerűsítették az elektromos rendszerét, kialakítottak egy art deco stílusú koktélbárt, a fő szalon közepére pedig egy zongorát helyeztek. A hajó orrán a vendégek kényelmesen napozhatnak, a fedélzeten pedig több pihenőövezet is helyet kapott.

A hajó új tulajdonosa azt tervezi, idén nyáron bejárja a görög szigetvilágot, felkeresi Patmosz és Hydra városát mielőtt a törökországi Bodrumban kötne ki.

(Forrás: RobbReport, Northrop & Johnson)

jacht | vitorlás | vitorláshajó | hajó | luxusjacht

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram