Útmutató kezdőknek – Így lesz egyedül is élvezetes az éttermi étkezés

A családdal, nagyobb társasággal való közös étkezéseket, a beszélgetéseket, a hosszan tartó vasárnapi ebédet sokáig ideálisnak tartották, ez azonban nem tükrözi hétköznapjaink valóságát, hiszen napjaink atomizálódnak, mi magunk pedig egyre inkább elszigetelődünk saját kis buborékjainkban.

Ma már a gasztronómiai élmények sem igényelnek társaságot. Azok, akik napjaik nagy részét egyedül töltik, teljesen természetesnek veszik azt is, hogy egyedül üljenek be valahova enni.

A kutatások azt mutatják, hogy az európaiak közel harmada minden étkezéskor egyedül eszik.

A lengyelek körében ez az arány még magasabb, negyven százalék, de még a közös étkezések fontosságát hangsúlyozó olaszok körében is huszonkilenc százalék azok aránya, akik egyedül ülnek le az asztalhoz.

Vannak tehát, akiknek az egyedüllét étkezéskor sem okoz gondot, mások küzdenek az ötlettel, hogy egy zsúfolt étteremben társaság nélkül egyenek, holott ez valójában egy olyan élmény, ami sokat elárul magunkról. Milyenek vagyunk a saját társaságunkban? Mit gondolunk, hogyan látnak minket mások? Elszigetelve érezzük magunkat?

Íme néhány tipp, hogyan emelhetjük magas szintre az étterembe járást, ha nincs hozzá társaságunk.

Üljünk le a bárban!

A nyüzsgő bárban gyakran találkozhatunk olyan emberekkel, akik a pultossal beszélgetnek. Tökéletes lehetőséget biztost arra, hogy megfigyeljük a személyzetet, a többi vendéget, az embereket, akik jönnek-mennek. Ezen kívül a bárban ülőket törzsvendégnek gondolhatja a többi étkezni vágyó.

Barátkozzunk össze a személyzettel!

Kérdezzük meg, mit ajánlanak, mit rendeljünk, mi a kedvenc ételük és miért. Emellett programjavaslatokat is kérhetünk tőlük, az igazi bennfentes információkkal a zsebünkben egy városnézést is letudhatunk úgy, mint a helyiek.

Válasszuk ki a megfelelő időpontot!

Ha egyedül vacsorázunk, jobb korai időpontot választani az étkezésre. Csúcsidőn kívül kisebb nyomás alatt van a személyzet, többet lehet velük beszélgetni és még az is lehet, hogy kedvezményes áron tudunk majd étkezni.

Kisebb adagok, nagyobb választék

Erősen ajánlott kóstoló menüt rendelni, ha van ilyen, mert több fogás érkezik kisebb adagokban, így többet kommunikálhatunk a felszolgálókkal, miközben elmondanak néhány érdekes tudnivalót az ételekről.

Vigyünk egy könyvet magunkkal

Nem kell unatkoznunk addig sem, amíg a fogásokat várjuk akkor, ha egy könyvet viszünk magunkkal. Így ráadásul az olvasmányra koncentrálunk és nem hallgatjuk ki még véletlenül sem más beszélgetését.

Vigyünk jegyzetfüzetet!

Ha a fogásokról egy füzetbe írunk feljegyzéseket, a személyzet azt hiheti, hogy étteremkritikussal van dolguk. Ha pedig még a villát is a szék alá helyezzük, egyenesen Michelin-ellenőrnek néznek majd bennünket. De a gasztronómiai élmények újraélésének egyik legnagyszerűbb módja, ha leírjuk a tapasztalatainkat és azokat a kreatív gondolatokat, amik étkezés közben megszületnek.

Videóhívással mégis közös lehet az étkezés

Egy fülhallgatóval és telefonnal a világ bármely pontján fel tudjuk hívni az egyik barátunkat vagy családtagunkat. Ebben az esetben csak arra érdemes odafigyelnünk, hogy az étterem egy jól megvilágított sarkába üljünk le és ügyeljünk arra, hogy a beszélgetésünk hangerejével ne zavarjunk másokat.

Az étkezések során érdemes még néhány dologra odafigyelned. Vannak ugyanis olyan idegesítő szokások, amiket azonnal abba kell hagynod, ha étterembe mész, és vannak olyan dolgok is, amiket ajánlott elkerülnöd akkor, ha repülőn rendelsz italt. És persze vannak tuti tippek arra is, hogyan kerüld ki a turistacsapda-gyanús éttermeket Olaszországban.

(Forrás: Finedining lovers, fotók: Getty)

szokások | fine dining | nagy sztori | étkezés | étterem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom