Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Paff!

Meglehetősen újszerű módszert talált ki egy oxfordi professzor arra, hogyan lehetnek ízletesebbek a repülőgépen felszolgált ételek.

Meglepő, sokkoló és meghökkentő az ötlet, merthogy

egy zajszűrő fejhallgató kell hozzá.

Charles Spence-ről, az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológia professzoráról van szó, aki szerint a halk zajok, például a repülőgép hajtóműveinek dübörgése, akár tíz százalékkal keserűbbé tehetik az ételek ízét.

A The Boston Globe című lapban Spence ki is fejtette a teóriáját: "Az alacsonyabb kabinnyomás, a száraz kabinlevegő és a hangos motorzaj mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy képtelenek legyünk rendesen megízlelni és megszagolni az ételeket és italokat".

Nem ám csak a levegőbe beszélt, hanem Heston Blumenthal éttermének, a bray-i Fat Ducknak a séfjeivel együtt kidolgoztak egy kísérletsorozatot, annak érdekében, hogy kiderítsék, hogyan változtatják meg a külső zajok az ízérzékelést.

Kiderült, hogy ha csilingelő, magas hangokat hallgatunk, az tíz százalékkal növelheti az édes íz érzékelését, míg a mély hangok akár tíz  százalékkal kiemelhetik a keserűt.

Az egyik kísérletben például a cukorkát és a karamellát keserűbbnek ítélték meg az önkéntesek, amikor mély hangú fúvós zenét, és édesebbnek, amikor magas hangon csilingelő zongorát hallgattak.

Spence szerint ez azt jelenti, hogy egy pár zajszűrő fejhallgató vagy akár füldugó viselése segíthet abban, hogy az ételek finomabbak legyenek, amikor a felhők fölött fogyasztjuk el.

Muszáj aludni pár órát a hosszú távú repülőutakon, ami egyben az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat is – különösen akkor, ha a turistaosztályra sikerült helyet foglalni. Justin Agustin fitneszszakértő egy felkapottá vált TikTok-videóban mutat be egy katonai módszert, melyről azt állítja, hogy az abban látható technikát alkalmazók kilencvenhat százalékát két perc alatt elnyomja az álom.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

íz | fedélzet | trükk | repülés | fejhallgató

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom