Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Paff!

Meglehetősen újszerű módszert talált ki egy oxfordi professzor arra, hogyan lehetnek ízletesebbek a repülőgépen felszolgált ételek.

Meglepő, sokkoló és meghökkentő az ötlet, merthogy

egy zajszűrő fejhallgató kell hozzá.

Charles Spence-ről, az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológia professzoráról van szó, aki szerint a halk zajok, például a repülőgép hajtóműveinek dübörgése, akár tíz százalékkal keserűbbé tehetik az ételek ízét.

A The Boston Globe című lapban Spence ki is fejtette a teóriáját: "Az alacsonyabb kabinnyomás, a száraz kabinlevegő és a hangos motorzaj mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy képtelenek legyünk rendesen megízlelni és megszagolni az ételeket és italokat".

Nem ám csak a levegőbe beszélt, hanem Heston Blumenthal éttermének, a bray-i Fat Ducknak a séfjeivel együtt kidolgoztak egy kísérletsorozatot, annak érdekében, hogy kiderítsék, hogyan változtatják meg a külső zajok az ízérzékelést.

Kiderült, hogy ha csilingelő, magas hangokat hallgatunk, az tíz százalékkal növelheti az édes íz érzékelését, míg a mély hangok akár tíz  százalékkal kiemelhetik a keserűt.

Az egyik kísérletben például a cukorkát és a karamellát keserűbbnek ítélték meg az önkéntesek, amikor mély hangú fúvós zenét, és édesebbnek, amikor magas hangon csilingelő zongorát hallgattak.

Spence szerint ez azt jelenti, hogy egy pár zajszűrő fejhallgató vagy akár füldugó viselése segíthet abban, hogy az ételek finomabbak legyenek, amikor a felhők fölött fogyasztjuk el.

Muszáj aludni pár órát a hosszú távú repülőutakon, ami egyben az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat is – különösen akkor, ha a turistaosztályra sikerült helyet foglalni. Justin Agustin fitneszszakértő egy felkapottá vált TikTok-videóban mutat be egy katonai módszert, melyről azt állítja, hogy az abban látható technikát alkalmazók kilencvenhat százalékát két perc alatt elnyomja az álom.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

zajszűrő | íz | repülés | jobb | fedélzet

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom