Close
Az Eurocontrol szerint eddig maradhat a háború miatti légtérzár

Az Eurocontrol szerint eddig maradhat a háború miatti légtérzár

Az Eurocontrol kiadta a 2022–2028-as időszakra vonatkozó előrejelzését.

A légi forgalmi szervezet idei évre vonatkozó elemzése szerint 2022 áprilisáig a jegyárak reálértéküket tekintve nem emelkedtek jelentősen a járvány előtti szinthez képest, májusban azonban meglódultak a viteldíjak, és júliusra már az infláció felett 15 százalékkal kellett többet fizetni egy utazásért, mint 2019-ben.

Ebben a hónapban a járatok száma a 2019-es indulások 86 százalékát érte el, és azóta is nagyjából ez az arány. Úgy tűnik, a légitársaságok nem is akarnak nagyon kapacitást növelni, ami nemcsak a munkaerőhiánynak, de

az üzemanyagáraknak is betudható, amelyek a járvány előtti literenkénti 50 centről 1 eurós rekordárra ugrottak.

Az idei légiközlekedési képet nagyban formálta az ukrajnai háború, amely miatt több útvonalat is meg kellett változtatni. Az Európa és Ázsia közötti légi forgalom nagy része Délkelet-Európába tolódott át, így fordulhat elő, hogy Magyarország felett például 30 százalékkal több gép halad át, mint azelőtt, míg Lengyelország légterében 38 százalékkal kevesebb járat fordul meg.

Ami az előrejelzéseket illeti, az Eurocontrol nem túl optimista, úgy véli, hogy az ukrán, orosz, fehérorosz és moldovai légtér korlátozásai akár 2028-ig is fennmaradhatnak,

miközben a légiiparnak csökkenő növekedéssel és magas inflációval kell szembenéznie, miközben „jelentős számú” országban recesszió várható jövőre.

A szervezet szerint az üzleti utakat „részben digitális alternatívák váltják fel”, egyes európai országokban pedig növekvő környezeti aggályok miatt korlátozhatják a járatok számát, de a jóslat szerint az indulások száma 2025-re így is visszatér a pandémia előtti szintre, és 2028-ra 7 százalékkal emelkedik is. Persze, ez az évi 4-5 százalékos növekedéshez szokott iparágnak komoly visszaesést jelent.

A repülőjegyek árában az egyes országok reptereinek a döntései is közrejátszhatnak, ha a legjobb ajánlatokat keresed, akkor ezen az oldalon érdemes leginkább körülnézned.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images)

eurocontrol | árak | légtérzár | repülőjegy | előrejelzés

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram