Close
Édes italáról híres, csodaszép mediterrán vidék lesz idén Európa Borfővárosa

Édes italáról híres, csodaszép mediterrán vidék lesz idén Európa Borfővárosa

Ez az egyetlen hely, ahol portóinak nevezhetik az itt termelt bort.

Portugália egyik legnagyobb folyója fut keresztül az ország északi részén található, világhírű szőlőtermő vidéken, Duorón, mely bár nem egy település, mégis megkapta az Európa Borfővárosának járó címet, amelyet 2012 óta minden évben a Borvárosok Európai Hálózata (RECEVIN) oszt ki.

A szervezetnek Magyarország is tagja Ausztria, Bulgária, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Portugália, Szlovénia, Spanyolország és Szerbia mellett.

Az idei cím újabb nagy elismerés a Douro-völgynek azután, hogy az UNESCO 2001-ben a Világörökség részévé nyilvánította a kultúrtáj és a bortermelés hagyományos gyakorlatainak megőrzése miatt.

2023-ban Douro nemcsak egy agrárrégió szeretne lenni, hanem természeti szépségét is megmutatná a világnak, a látogatók többek között hajókirándulásokon fedezhetik fel a hely varázsát. A borvidék a pályázatában az ember és a természet harmonikus kölcsönhatásának példáját igyekezett megmutatni, és a világ legrégebbi kijelölt és szabályozott borvidékének szellemiségét szeretné közvetíteni.

Az idei év eseménysorozatának nyitógáláját február 4-én tartják Lamegóban.

A Duoro-vidéket ezzel a csodás luxusvonattal is bejárhatjuk.

(Forrás: The Mayor, képek: Unsplash)

portói | borvidék | bor | duoro | duero

FOLYTASD EZZEL

Budapestet is érinti ez az Isztambulba tartó vonatos utazás

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram