Az olaszok minden évben összeállítják 50 Top Pizza nevű kalauzukat, melyben a világ, Európa és Olaszország legjobb pizzériáit tangsorolják. Az idei európai listán, melyet ezer, Európa-szerte tevékenykedő névtelen „ellenőr" véleménye alapján választottak ki, egy magyar étterem is szerepel.
Az első helyre viszont egy spanyol pizzéria került, a barcelonai Sartoria Panatieri, amelyet Rafa Panatieri és Jorge Sastre vezet egy régi szabóüzlet helyén. A pizzamesterek gondosan válogatott, helyi alapanyagokból dolgoznak, a tésztát 48 órán át kelesztik egy darabbam, majd további 12 órán át kelesztik a nagy masszából kivett kisebb darabokat is.
A kiadványban kifejezetten ajánlják kóstolásra a Sartoria Panatieri aszaltparadicsomos szószos, bazsalikomos, mozzarellás pizzáját.
A dobogón szerepel még a koppenhágai Bæst és a londoni 50 Kalò pizzéria, a nápolyi Kalò oldalhajtása, Magyarországhoz legközelebb pedig a top tízből a negyedik helyen szereplő bécsi pizzéria, a Via Toledo Enopizzeria remekeit kóstolhatjuk meg.
A szélesebb merítésbe, a top ötvenbe már budapesti étterem is bekerült: a Belli Di Mamma a 26. helyen végzett.
Olasz pizzériát ugyanakkor ne keressünk ezen a listán, mert az nincs: a pizza hazájának ugyanis külön kalauzt szenteltek.
Íme, a tízes lista:
- Sartoria Panatieri, Barcelona
- Bæst, Koppenhága
- 50 Kalò, London
- Via Toledo Enopizzeria, Bécs
- Pizza Zulú, Fürth, Németország
- Fratelli Figurato, Madrid
- Forza, Helsinki
- Napoli on the road, London
- Nnea, Amszterdam
- La Balmesina, Barcelona
Ha hamisítatlan nápolyi pizzát ennél Budapesten, erre indulj, és itt is találhatsz egy szeletnyi olaszországot.
(Forrás: HVG, CNN, képek: Getty Images, Sartoria Panatieri/Facebook, Belli di Mamma/Facebook)
pizzéria | pizza | legjobb | Európa | magyarország
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!