Close
Párjukat ritkítóak Európa legszebb metróállomásai  

Párjukat ritkítóak Európa legszebb metróállomásai  

Tény, a nyaralásunk alatt nem az az elsődleges vágyunk, hogy metrózzunk, pedig egy metróállomás is lehet egy építészeti remekmű. Ezt bizonyítják a következő gyönyörű állomások!

Toledo metróállomás – Olaszország

Számos metróvonal felépítésével és bővítésével Nápoly önkormányzata kidolgozta a Műcsarnokok projektjét.

A metróhálózat 1. és 6. vonalán elosztott műemlékek több mint száznyolcvan művészeti alkotást tartalmaznak, amelyet kilencven nemzetközi szerző és néhány fiatal helyi építész alkotott, lehetővé téve számukra a különböző építészeti stílusok kombinálását.

Plac Wilsona metróállomás – Lengyelország

A Metro Plac Wilsona a varsói metró 1. vonalán állomásként működik, és 2005-ben nyílt meg.

A Plac Wilsona alatt helyezkedik el a varsói északi Żoliborz kerületben. 2008. április 7-én a Metrorail konvenció alatt Metro-díjjal jutalmazta a legjobb újonnan épített állomást.

Westfriedhof metróállomás – Németország

A mélykékben pompázó, tenger alatti élményt nyújtó állomást tizenegy hatalmas méretű lámpa tompa fénye teszi még mesebelibb hellyé.

A lámpák különböző színeket és fényeket vetítenek a megálló felületeire, ettől pedig csak még misztikusabb hatást kelt.

Olaias metróállomás – Portugália

A portugál főváros metróállomásai mind izgalmasak és különlegesek, a szivárvány összes színében tündöklő Olaias azonban az egyik legismertebb.

A műalkotás Tomas Taveira portugál művész és társai keze munkáját dicséri.

Avtovo – Oroszország

Moszkva után a szentpétervári metróhálózat volt a Szovjetunió második metrója, melyet 1955. október 15-én nyitottak meg. Érdekesség a metróval kapcsolatban, hogy 113 kilométer hosszú, öt vonalon hatvanhét állomása és naponta 2,15 millió fős forgalma van.

Az Avtovo állomás neoklasszikus mennyezetével, márványoszlopaival és mozaikjaival kísértetiesen hasonlít az Egyesült Államok Capitoliumára.

Rådhuset Metro metróállomás – Svédország

Stockholm metróhálózata konkrétan egy 112 km hosszú művészeti galéria, gyakran nevezik a világ leggrandiózusabb kiállítótermének.

Vannak megállók, amelyekben festményeket, szobrokat állítottak ki, de olyanok is – mint például a Rådhuset –, ahol a metróállomás és annak kialakítása, struktúrája maga a műalkotás.

Komszomolszkaja metróállomás – Oroszország

A moszkvai metró összesen 186 állomásának egyike ez a korabeli kastélyt idéző megálló – egyébként a többi is hasonlóan csodálatos. Valódi kristálycsillárok és eredeti műalkotások díszítik a falakat.

Ha Oroszországban járunk, semmiképp se hagyjuk ki a metrózást!

Arts et Metiers metróállomás – Franciaország

Julius Verne: Némó kapitány – Húszezer mérföld a tenger alatt című regényét idézi meg ez a párizsi metróállomás, amelyet 1904-ben építettek, és amelyet kétszáz évvel később, 1994-ben újítottak fel.

Az első metróvonalat egyébként 1863. január 10-én nyitották meg a világon elsőként Londonban. Neve Metropolitan Underground Railways, vagyis Városi Földalatti Vasút volt. A londoni metrót Tube-nak, vagyis Csőnek nevezik az alagutak és megállók hengeres formája miatt. Érdekesség, hogy a londoni vonalak ötvenöt százaléka a földfelszínen közlekedik.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Így néz ki a Google új campusa, amelyet a BIG és a Heatherwick Studio tervezett
Ilyen belülről a világ egyik legnépszerűbb komikájának New York-i lakása
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom