Close
Erdélyi település is verseng Európa legzöldebb városának címéért

Erdélyi település is verseng Európa legzöldebb városának címéért

Az Európai Unió két díjat hozott létre azért, hogy elismerje a kontinens legkörnyezetbarátabb városait.

Az Európa Zöld Fővárosa– és az Európai Zöld Levél-díj nemcsak azt jutalmazza, amit a városok a fenntarthatóság terén elértek, hanem azt is, amit terveznek megvalósítani. Míg az előbbit évente egyetlen nagyobb város kapja, az utóbbival két kisebb, 20-99 ezer lakosú település teljesítményét díjazzák.

Cagliari

A zöld főváros címéért a dél-spanyolországi Valencia és a szardíniai Cagliari verseng,

és pályázatában mindkét város a hatalmas zöldterületeit emeli ki. Különösen Valenciának van mire büszkének lennie, mert itt találjuk Európa legnagyobb városi parkját, a Turiát. A győztes a 2024-es Zöld Főváros címe mellett 350 ezer eurót is kap a zöld terveinek megvalósítására.

Valencia

A Zöld levél díjért eközben a romániai Beszterce, a dániai Elsinore és Velenje, Szlovénia ötödik legnagyobb városa száll ringbe.

Itt a nyertesek 75 ezer eurót forgathatnak majd vissza a zöldítésbe, az eredményhirdetés októberben lesz.

Jelenleg ezek a világ legfenntarthatóbb városai egy kutatás szerint, itt pedig öt egészen lenyűgöző példát láthatunk a zöld építészetre a nagyvilágból.

(Forrás: TimeOut, képek: Unsplash, Getty Images)

Európai Zöld Levél | európai unió | fenntartható | zöld | város

FOLYTASD EZZEL

Rossz hír a Ryanairrel utazóknak: nyolc budapesti járatát szünteti meg a légitársaság

Váratlan döntést hozott a WizzAir: több mint öt hónap után Oroszországba is indít gépeket a légitársaság

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom