Close
Erdélyi település is verseng Európa legzöldebb városának címéért

Erdélyi település is verseng Európa legzöldebb városának címéért

Az Európai Unió két díjat hozott létre azért, hogy elismerje a kontinens legkörnyezetbarátabb városait.

Az Európa Zöld Fővárosa– és az Európai Zöld Levél-díj nemcsak azt jutalmazza, amit a városok a fenntarthatóság terén elértek, hanem azt is, amit terveznek megvalósítani. Míg az előbbit évente egyetlen nagyobb város kapja, az utóbbival két kisebb, 20-99 ezer lakosú település teljesítményét díjazzák.

Cagliari

A zöld főváros címéért a dél-spanyolországi Valencia és a szardíniai Cagliari verseng,

és pályázatában mindkét város a hatalmas zöldterületeit emeli ki. Különösen Valenciának van mire büszkének lennie, mert itt találjuk Európa legnagyobb városi parkját, a Turiát. A győztes a 2024-es Zöld Főváros címe mellett 350 ezer eurót is kap a zöld terveinek megvalósítására.

Valencia

A Zöld levél díjért eközben a romániai Beszterce, a dániai Elsinore és Velenje, Szlovénia ötödik legnagyobb városa száll ringbe.

Itt a nyertesek 75 ezer eurót forgathatnak majd vissza a zöldítésbe, az eredményhirdetés októberben lesz.

Jelenleg ezek a világ legfenntarthatóbb városai egy kutatás szerint, itt pedig öt egészen lenyűgöző példát láthatunk a zöld építészetre a nagyvilágból.

(Forrás: TimeOut, képek: Unsplash, Getty Images)

fenntartható | európa zöld fővárosa | európai unió | Európai Zöld Levél | város

FOLYTASD EZZEL

Szinte sokkolta a turistát, amikor meglátta, mennyibe kerül egy üveg víz a hotel minibárjában

Ha Olaszországban dolgoznál, ezekben a munkakörökben érdemes próbálkoznod

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram