Close
Európa legzöldebb városában a legjobb a lakosság életminősége

Európa legzöldebb városában a legjobb a lakosság életminősége

Miközben az európai városok többsége még csak keresi az adaptálható zöld megoldásokat, Tallinn mindenkit leköröz a fenntarthatóságért folyó versenyben.

Tallinn, Észtország fővárosa és a balti országok legészakibb városa számos komoly változtatást hajtott végre annak érdekében, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegességet érjen el.

Törekvéseiket az Európai Bizottság is elismerte azáltal, hogy a város 2023-ban Európa Zöld Fővárosa címet viselheti majd. Az EB szerint a siker záloga volt, hogy

a város kiemelt figyelmet szentel a közterületek védelmére, a zajszennyezés csökkentésére és a vízminőség javítására.

Tallinn parkhálózata jelenleg a város teljes földterületének 19,5 százalékát teszi ki. Ezzel szemben a párizsi mindössze 9,5 százalék. A parkok fontosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy friss tanulmány szerint az európai városok évente akár

43 ezer halálesetet is megelőzhetnének, ha megfelelő zöldfelületet biztosítanának a lakosság számára.

A Tallinn 2030 névre keresztelt hosszú távú stratégia azonban messze túlmutat ezen, hiszen célja az egészséges városi környezet kialakítása és a természeti erőforrások fenntartható felhasználása, amely

kiterjed a tájrendezésre, az esővízre és a megújuló energiák használatára is.

Emellett kulcsfontosságú szerepet szánnak a méheknek is. Olyan zöld folyosót alakítanak ki, amely hat városrészen halad keresztül tizenhárom kilométer hosszan és egyrészről segíti a beporzást, másrészről pedig ösztönzi a lakosságot a gépkocsis közlekedés helyett a környezetbarát eszközök használatára.

Mint ismert, a város 2013-ban ingyenessé tette a tömegközlekedést a lakosság számára, ami szintén fontosnak bizonyult a károsanyag-kibocsátás csökkentése szempontjából. Ugyanakkor Tallinn célja a kerékpárosok számának növelése is; bíznak abban, hogy a biciklisek aránya 2027-re tizenegy százalékra nőhet.

Az Essential Living tanulmánya szerint ezek a fenntarthatósági törekvések annyira sikeresek, hogy a Tallinnban a legjobb a lakosság életminősége. A város szennyezettsége alacsony, a megélhetés költségei kedvezőek, jó a közbiztonság, a város zöldebbé tétele pedig hosszú távon is további gazdasági és pénzügyi előnyökkel jár majd.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

környezetvédelem | európa zöld fővárosa | Tallinn | fenntarthatóság | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom