Close
Európa legzöldebb városában a legjobb a lakosság életminősége

Európa legzöldebb városában a legjobb a lakosság életminősége

Miközben az európai városok többsége még csak keresi az adaptálható zöld megoldásokat, Tallinn mindenkit leköröz a fenntarthatóságért folyó versenyben.

Tallinn, Észtország fővárosa és a balti országok legészakibb városa számos komoly változtatást hajtott végre annak érdekében, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegességet érjen el.

Törekvéseiket az Európai Bizottság is elismerte azáltal, hogy a város 2023-ban Európa Zöld Fővárosa címet viselheti majd. Az EB szerint a siker záloga volt, hogy

a város kiemelt figyelmet szentel a közterületek védelmére, a zajszennyezés csökkentésére és a vízminőség javítására.

Tallinn parkhálózata jelenleg a város teljes földterületének 19,5 százalékát teszi ki. Ezzel szemben a párizsi mindössze 9,5 százalék. A parkok fontosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy friss tanulmány szerint az európai városok évente akár

43 ezer halálesetet is megelőzhetnének, ha megfelelő zöldfelületet biztosítanának a lakosság számára.

A Tallinn 2030 névre keresztelt hosszú távú stratégia azonban messze túlmutat ezen, hiszen célja az egészséges városi környezet kialakítása és a természeti erőforrások fenntartható felhasználása, amely

kiterjed a tájrendezésre, az esővízre és a megújuló energiák használatára is.

Emellett kulcsfontosságú szerepet szánnak a méheknek is. Olyan zöld folyosót alakítanak ki, amely hat városrészen halad keresztül tizenhárom kilométer hosszan és egyrészről segíti a beporzást, másrészről pedig ösztönzi a lakosságot a gépkocsis közlekedés helyett a környezetbarát eszközök használatára.

Mint ismert, a város 2013-ban ingyenessé tette a tömegközlekedést a lakosság számára, ami szintén fontosnak bizonyult a károsanyag-kibocsátás csökkentése szempontjából. Ugyanakkor Tallinn célja a kerékpárosok számának növelése is; bíznak abban, hogy a biciklisek aránya 2027-re tizenegy százalékra nőhet.

Az Essential Living tanulmánya szerint ezek a fenntarthatósági törekvések annyira sikeresek, hogy a Tallinnban a legjobb a lakosság életminősége. A város szennyezettsége alacsony, a megélhetés költségei kedvezőek, jó a közbiztonság, a város zöldebbé tétele pedig hosszú távon is további gazdasági és pénzügyi előnyökkel jár majd.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

zöld főváros | nagy sztori | Tallinn | európa zöld fővárosa | észtország

FOLYTASD EZZEL

Idén nem nyit ki az ország egyik legjobb síterepe

Elképesztő, mennyire befolyásolja még mindig az utazásunkat a koronavírus

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram