Close
Európa legzöldebb városában a legjobb a lakosság életminősége

Európa legzöldebb városában a legjobb a lakosság életminősége

Miközben az európai városok többsége még csak keresi az adaptálható zöld megoldásokat, Tallinn mindenkit leköröz a fenntarthatóságért folyó versenyben.

Tallinn, Észtország fővárosa és a balti országok legészakibb városa számos komoly változtatást hajtott végre annak érdekében, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegességet érjen el.

Törekvéseiket az Európai Bizottság is elismerte azáltal, hogy a város 2023-ban Európa Zöld Fővárosa címet viselheti majd. Az EB szerint a siker záloga volt, hogy

a város kiemelt figyelmet szentel a közterületek védelmére, a zajszennyezés csökkentésére és a vízminőség javítására.

Tallinn parkhálózata jelenleg a város teljes földterületének 19,5 százalékát teszi ki. Ezzel szemben a párizsi mindössze 9,5 százalék. A parkok fontosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy friss tanulmány szerint az európai városok évente akár

43 ezer halálesetet is megelőzhetnének, ha megfelelő zöldfelületet biztosítanának a lakosság számára.

A Tallinn 2030 névre keresztelt hosszú távú stratégia azonban messze túlmutat ezen, hiszen célja az egészséges városi környezet kialakítása és a természeti erőforrások fenntartható felhasználása, amely

kiterjed a tájrendezésre, az esővízre és a megújuló energiák használatára is.

Emellett kulcsfontosságú szerepet szánnak a méheknek is. Olyan zöld folyosót alakítanak ki, amely hat városrészen halad keresztül tizenhárom kilométer hosszan és egyrészről segíti a beporzást, másrészről pedig ösztönzi a lakosságot a gépkocsis közlekedés helyett a környezetbarát eszközök használatára.

Mint ismert, a város 2013-ban ingyenessé tette a tömegközlekedést a lakosság számára, ami szintén fontosnak bizonyult a károsanyag-kibocsátás csökkentése szempontjából. Ugyanakkor Tallinn célja a kerékpárosok számának növelése is; bíznak abban, hogy a biciklisek aránya 2027-re tizenegy százalékra nőhet.

Az Essential Living tanulmánya szerint ezek a fenntarthatósági törekvések annyira sikeresek, hogy a Tallinnban a legjobb a lakosság életminősége. A város szennyezettsége alacsony, a megélhetés költségei kedvezőek, jó a közbiztonság, a város zöldebbé tétele pedig hosszú távon is további gazdasági és pénzügyi előnyökkel jár majd.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Itt az összes ország, ahol idén valamilyen formában fizetni kell a beutazásért
A föld alatti világ csodái között katedrálisok, vidámparkok és egy alvó vulkán is van
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom