Európa legzöldebb városában a legjobb a lakosság életminősége

Miközben az európai városok többsége még csak keresi az adaptálható zöld megoldásokat, Tallinn mindenkit leköröz a fenntarthatóságért folyó versenyben.

Tallinn, Észtország fővárosa és a balti országok legészakibb városa számos komoly változtatást hajtott végre annak érdekében, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegességet érjen el.

Törekvéseiket az Európai Bizottság is elismerte azáltal, hogy a város 2023-ban Európa Zöld Fővárosa címet viselheti majd. Az EB szerint a siker záloga volt, hogy

a város kiemelt figyelmet szentel a közterületek védelmére, a zajszennyezés csökkentésére és a vízminőség javítására.

Tallinn parkhálózata jelenleg a város teljes földterületének 19,5 százalékát teszi ki. Ezzel szemben a párizsi mindössze 9,5 százalék. A parkok fontosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy friss tanulmány szerint az európai városok évente akár

43 ezer halálesetet is megelőzhetnének, ha megfelelő zöldfelületet biztosítanának a lakosság számára.

A Tallinn 2030 névre keresztelt hosszú távú stratégia azonban messze túlmutat ezen, hiszen célja az egészséges városi környezet kialakítása és a természeti erőforrások fenntartható felhasználása, amely

kiterjed a tájrendezésre, az esővízre és a megújuló energiák használatára is.

Emellett kulcsfontosságú szerepet szánnak a méheknek is. Olyan zöld folyosót alakítanak ki, amely hat városrészen halad keresztül tizenhárom kilométer hosszan és egyrészről segíti a beporzást, másrészről pedig ösztönzi a lakosságot a gépkocsis közlekedés helyett a környezetbarát eszközök használatára.

Mint ismert, a város 2013-ban ingyenessé tette a tömegközlekedést a lakosság számára, ami szintén fontosnak bizonyult a károsanyag-kibocsátás csökkentése szempontjából. Ugyanakkor Tallinn célja a kerékpárosok számának növelése is; bíznak abban, hogy a biciklisek aránya 2027-re tizenegy százalékra nőhet.

Az Essential Living tanulmánya szerint ezek a fenntarthatósági törekvések annyira sikeresek, hogy a Tallinnban a legjobb a lakosság életminősége. A város szennyezettsége alacsony, a megélhetés költségei kedvezőek, jó a közbiztonság, a város zöldebbé tétele pedig hosszú távon is további gazdasági és pénzügyi előnyökkel jár majd.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

fenntarthatóság | Tallinn | környezetvédelem | európa zöld fővárosa | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom