Ebben az európai városban játszódik a legtöbb regény

A szépirodalom az utazási inspiráció egyik legkorábbi formája. Egy új kutatás ez alapján rangsorolja az európai úti célokat.

A TikTok, az Instagram és a Netflix előtt gyakran egy-egy regény adta az inspirációt az utazáshoz, a könyvek lapjain pedig, akárcsak a valóságban, bizonyos városok sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint mások.

Elsőre talán a legtöbbeknek Párizs jut eszébe, de London is számos híres karakternek ad otthont, például Sherlock Holmes-nak.

Az Aura Print nyomdai cég szakértői megpróbálták számszerűsíteni az európai városok irodalomra gyakorolt befolyását, és meghatározták azt a húsz európai várost, amelyek az 1920 és 2019 között született könyvekben a leggyakrabban szerepelnek.

Ehhez a Google Books könyvkereső szolgáltatásához folyamodtak, ahol 25 millió könyvet vizsgáltak meg a helyszínek szempontjából. Így alakult ki a húszas lista, és mellett meg lehetett határozni azt az évtizedet is, amikor ezek a városok a népszerűségük csúcsán álltak az irodalomban:

1. London, 1960-as évek
2. Párizs, 1920-as évek
3. Róma, 1920-as évek
4. Berlin 1940-es évek
5. Moszkva, 1980-as évek
6. Firenze, 1920-as évek
7. Bécs, 1980-as évek
8. Athén, 1960-as évek
9. Dublin, 1920-as évek
10. Amszterdam, 1990-es évek
11. Brüsszel, 1990-es évek
12. Velence, 1920-as évek
13. Madrid, 1990-es évek
14. Stockholm, 1980-as évek
15. Varsó, 1980-as évek
16. München, 1990-es évek
17. Milánó, 1960-as évek
18. Koppenhága, 1950-es évek
19. Prága, 1960-as évek
20. Porto, 1920-as évek

Manapság a sorozatok is nagyban befolyásolják az emberek utazási terveit, és nagy hatást gyakorolnak az egyes helyszínekre.

(Forrás: Thrillist, képek: Getty Images)

városok | irodalom | helyszínek | regény | szépirodalom

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom