Hét csodálatos európai város, amelyet vonattal érdemes meglátogatni

A kontinens ismeretlen oldalát fedezhetjük fel.

A vonatozásnak nagy hagyományai vannak Európa-szerte, melyeket most elsősorban a környezettudatos utazók szeretnének újra feléleszteni, de persze nem a karbonlábnyom csökkentése a kötöttpálya egyetlen előnye, hanem például az is, hogy így sokkal több mindent láthatunk a festői vidékekből. A Euronews hét fantasztikus városi úti célt ajánl, ahová nem kell feltétlenül repülővel mennünk.

Bern és a festői hegyvidék

Svájc képeslapra illő fővárosát az Aare folyó szeli át és az Alpok hósapkás csúcsai veszik körül.

Az óváros hat kilométeres árkádsora izgalmas pincebároknak, kávézóknak és kézművesboltoknak ad otthont,

és ott találjuk a berni katedrálist is, mely az ország legmagasabb templomtornyával büszkélkedhet. A százegy méteres építményből bámulatos panoráma tárul a városra.

Budapestről Bernbe a leggazdaságosabban Zürichen keresztül juthatunk, ahová közvetlen vonat indul tőlünk reggelente. Az út tíz óra negyven perc, jegyet pedig harminc eurótól (körülbelül tizenegyezer forinttól) válthatunk. Zürichben 52.36 euróért (mintegy húszezer forintért) szállhatunk fel a vonatra, mely szűk egy óra alatt ér Bernbe.

Ha viszont inkább az éjszakai zakatolást választanánk némi felárért, akkor bécsi átszállással érdemes terveznünk: Budapestről két óra negyven perc alatt az osztrák fővárosban vagyunk óránként induló vonatokkal, a jegyárak tizenhárom eurónál (4873 forintnál kezdődnek). Innen éjszakai vonattal körülbelül tizenöt óra az út Bernbe, száz eurónál (harminchétezer-ötszáz forint) kezdődő jegyárakkal.

Firenze: művészeti és gasztronómiai örömök

Toszkána székhelyét nemcsak csodálatos reneszánsz kincsei, a Dóm és az Uffizi, hanem ínycsiklandó fogásai miatt is érdemes felkeresnünk.

Kóstoljuk meg a helyi lepénykenyeret, a schiacciatát, az ízletes firenzei steaket,

a helyi szarvasgombával és vargányával készült tagliatellét vagy a vaddisznós pappardellét, és ne feledkezzünk meg az ország legjobb gelatójáról se.

Firenzébe szintén bécsi átszállással juthatunk el. Az osztrák fővárosból mintegy ötven eurótól (körülbelül tizenkilencezer forinttól) utazhatunk Velencébe akár hét és fél óra alatt, onnan két óra alatt mintegy negyvenhárom euróért (körülbelül tizenhatezer forintért) vagy négy óra alatt húsz euróért (hétezer-ötszáz forintért) juthatunk el a reneszánsz fellegvárába.

Kultúrafogyasztóknak: Amszterdam

A holland főváros nevét többek között olyan festők tették híressé, mint Van Gogh és Rembrandt. A nekik szentelt múzeumon kívül a holland nemzeti múzeumban, a Rijksmuseumban és a Stedelijk modern művészeti múzeumban is elmerülhetünk az alkotások szépségeiben, de

a város több érdekes szobrot és kis galériát is rejteget.

Hollandiába bécsi és frankfurti átszállással juthatunk el, Bécsből Amszterdamba a tizenegy órás út kétszázötven euróba (kilencvennégyezer forintba) kerül.

Napsütötte városnézés Sevillában

Sevilla történelmi látnivalói között találjuk a világ legnagyobb gótikus katedrálisát és a gyönyörű királyi palotát, az Alcázart. A kanyargós utcák, mennyei tapasok és flamencotáncosok maradandó élményeket garantálnak, de, bár igazán változatos tájakon vezet keresztül az utazás, Spanyolország vonattal csak az igazán bevállalósaknak és az elkötelezett vonatrajongóknak ajánlható nyugodt szívvel.

A Budapestről Sevillába történő utazás nagyobb logisztikát kíván és több lehetséges útvonalat kínál. A legkézenfekvőbb a Budapestről Zürichen vagy Milánón át vezető út. Előbbi esetében egy nap alatt több átszállással, kétszázhatvanhét euróért (körülbelül százezer forintért) érkezhetünk meg Madridba, míg Milánóból tizenhét óra alatt kétszázötvenhét euróért érünk a spanyol fővárosba. Onnan már csak két és fél óra az út Sevillába.

Építészeti érdekességek nyomában Kölnben

Az ókori római falak és középkori templomok lenyűgöző időutazásra repítik a turistákat. A dóm tornyai ikonikus elemei a látképnek, a déli csúcsból ráadásul szemet gyönyörködtető panoráma nyílik a városra, legalábbis annak, aki hajlandó ezért megmászni az 533 lépcsőfokot.

Ott található a világ legnagyobb szabadon lengő harangja is,

amely huszonnégy tonnát nyom.

Kölnnel visszaérkezünk a vonattal is bátran vállalható úti célokhoz:  bécsi és frankfurti átszállással kétszáznegyven euróért (kilencvenezer forintért), napközben tizenegy és fél óra alatt vagyunk ott. Ha éjszaka utaznánk, akkor tizennégy és háromnegyed óra az út, de először csak kora reggel kell átszállnunk Münchenben. Ez az út kétszáznyolcvan euróba (százötezer forintba) kerül.

Buja szőlőültetvények Bordeaux-ban

Franciaország borfővárosa, Bordeaux gondosan ápolt szőlőültetvényeivel, és persze az ezeken készült borral örvendezteti meg a látogatókat. Főúri borbirtokokat és kastélyokat járhatunk be, hogy többet tudjunk meg a borkészítés folyamatáról, és megkóstolhassuk az eredményt, és az ultramodern Cite du Vin múzeum magával ragadó kiállításain fedezhetjük fel a környék borhoz kapcsolódó örökségét.

Bordeaux-ba Budapestről szintén Bécsen keresztül juthatunk el, több átszállással. A menetidő innen nagyjából tizenöt óra, a jegyárak háromszáz euró körül mozognak.

Császári pompa Bécsben

Mozartnak, Beethovennek, Brahmsnak és Straussnak hála, Bécset a zene fővárosaként tartják számon, és erről az oldaláról mi is megismerhetjük, például, ha ellátogatunk a Musikvereinba, ahol a Bécsi Filharmonikusok zenekara játszik, de a Haus der Musik múzeum interaktív kiállításáról is különleges élményekkel távozhatunk.

A Habsburgok örökségét a Hofburg, a világ egyik legnagyobb palotakomplexuma tükrözi a legjobban. Budapestről már két óra negyven perc alatt ott is termünk. A jegyárak tizenhárom eurónál (4873 forintnál kezdődnek).

Ha elszántak vagyunk a vonatozást illetően, akkor érdemes megnézünk az Interrail-bérleteket, melyekkel kedvezményesen utazhatunk Európa vasútjain. Ha inkább csak kicsiben hódolnánk a kötöttpálya örömeinek, akkor az egyes országokon belüli vonatutak között érdemes válogatnunk: Olaszország és Spanyolország is újdonságokkal készült idén.

(Források: Euronews, MÁV-csoport, Rail, Trainline, képek: Unsplash, Getty Images)

Európa | Amszterdam | nagy sztori | legszebb városok | sevilla

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom