Close
Évszázadokon át épült a szlovén Robin Hood bevehetetlen erődítménye

Évszázadokon át épült a szlovén Robin Hood bevehetetlen erődítménye

Szlovénia méltán híres természeti kincseiről és épített örökségéről is. Egészen egyedülálló erődítmény tud azonban megszületni akkor, ha mindez évszázados kitartással párosul.

A Postojnától kilenc kilométerre található Predjama Európa egyik legkülönlegesebb kastélya.

Élő példája annak, hogy ha bevehetetlen erődítményt szeretne valaki építeni, azt egy barlang szájánál, 123 méteres sziklafal tetején tegye meg.

A kastély négy emeletének felépítése azonban valóban nem ment egyik napról a másikra. Olyannyira, hogy bár 1202-ben kezdték el felhúzni a falakat, de az épületkomplexum túlnyomó része csupán a 16. századra készült el.

A kastély kiváló úti cél lehet családoknak, baráti táraságoknak és magányos utazóknak is, titkai ugyanis mindenkit elvarázsolnak. Kicsik és nagyok egyaránt szívesen hallgatnak hihetetlen történeteket arról, hogyan öntöttek forró olajat a betolakodókra, miként vetették börtönbe az ellenségeket, és hogyan került elő 1991-ben egy kincsekkel teli, 16. századi láda a pincéből.

Ahogy az erődítmény történelmét, úgy annak egykori lakóját, Lueger bárót is legendák övezik. Úgy tudni, a 15. században élt férfi amolyan szlovén Robin Hood volt, aki a gazdagoktól lopott, hogy a kincseiket és pénzüket a szegényeknek adja. A háború idején titkos átjárót épített, amely a sziklafal mögül vezetett ki, így tudta teljes titokban tartani kettős életét.

1484-ben az osztrákok ostromolták a várat, de az bevehetetlennek bizonyult egy jó darabig. A báró felbátorodott, ugratta, cukkolta, hergelte az ellenségeit, míg a végén az osztrákok voltak azok, akik utoljára nevettek.

A szlovén Robin Hood halálát egy ágyúgolyó okozta, miközben éppen az árnyékszéken ült.

Érdemes végighaladni május és szeptember között a kastély alatti barlangon is, mely a tizennégy kilométeres Predjama barlangrendszer része, de a rablóbáró titkos szökevényútját is ki lehet próbálni, igaz, ahhoz némi hegymászóképesség is szükséges.

Szlovénia területe akkora, mint a Dunántúl fele, de vannak drámai hegyvonulatai, van mediterrán kisvárosokkal és homokos strandokkal teli tengerpartja, valamint urbánus kalandokat ígérő nagyvárosai. Szlovénia ráadásul közel van, autóval is könnyen megközelíthető, ami posztpandemikus világunkban nem elhanyagolható tényező. A legfontosabb azonban, hogy Szlovénia minden utazónak sokat ígér, és ezeket az ígéreteit rendre be is tartja. Remélhetőleg ezeket az ígéreteket hamarosan számon kérhetjük, hiszen mostanság nem igazán ajánlatos útra kelni, de tervezni, álmodozni nyugodtan lehet. Szlovéniával kapcsolatban pedig bőven van mit.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Így alakulnak a nyáron a repülőjegyárak a Ryanair szerint
Jövő hétfőtől nem lesz kötelező a maszkviselés az izraeli repülőjáratokon
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom