Close
Mintha egy világ választaná el őket a szárazföldtől – Az öt legszebb ír sziget

Mintha egy világ választaná el őket a szárazföldtől – Az öt legszebb ír sziget

Ezernyi szigetet rejtenek Írország partjai. Nagy részükön ugyan kevés település található, de fantasztikusan szép tájakra, történelmi emlékekre, rendkívül hideg vízre és viszonylag kevés turistára számíthat az, aki felfedezi a homokos, sziklás, barlangos partokat. Mutatjuk a kedvenceinket. 

Rathlin

Mindössze néhány kilométerre Causeway partjaitól találjuk a mítoszok és legendák szigetét, amely annak idején az angolok elől menekülő skót királyok menedéke volt.

Manapság is menedék: vadon élő állatok (a Mill-öbölben fókákkal is találkozhatunk) és ritka madarak otthona, melyet természetvédelmi területté nyilvánítottak. Tiszta időben Skócia partjait is látni a csupán százhetvenöt lakosú festői szigetről.

Achill

Írország nyugati felében találjuk a vadregényes Achill-szigeteket, melynek homokos partjait a nyolcvanas évek közepén a pusztító viharok sziklás és köves partszakasszá formálták.

Ennek ellenére – vagy tán éppen ezért – izgalmas tájai roppant népszerűek: a szigetek az Atlanti-óceán menti kedvelt turisztikai ösvény részei.

Európa legmagasabb tengerparti szikláin sétálhatunk ott a Croaghaun-hegy oldalában, miközben alattunk néha tombol az óceán.

Clare

Tiszta időben a szent hegy, a Croagh Patrick tetején állva gyakorlatilag teljesen belátni a Clew-öblöt és ezzel egyedül a környék háromszázhatvanöt szigetét. Közülük a legnagyobb a Clare, melyet egy huszonöt perces kompozással érhetünk el.

Bár csak huszonöt percre van a szárazföldtől, de a gyönyörűséges szigeten néha úgy érezzük, egy világ választja el a modern mindennapoktól.

Bronzkori és neolitikus emlékeket és egy 14. századi apátság romjait is megtaláljuk a békés szigeten, ha felfedezőútra indulunk.

A legjobban kerékpárral lehet bejárni a lenyűgöző vidéket, a hegyeket, a sziklákat és az öblöt, a vízzel viszont óvatosan ismerkedjünk, mert nagyon hideg.

Great Blasket

Mindössze négy és fél négyzetkilométer a sziklás partokkal rendelkező sziget területe, amely Írország és ezzel együtt a kontinens legnyugatibb pontja. Az időjárás általában a zord arcát mutatja arrafelé, 1953-ban például az extrém körülmények miatt a teljes lakosságot ki kellett telepíteni.

Az egykori halászfalu emlékét őrző romok ma is láthatóak a nyári időszakban komppal megközelíthető bájos szigeten.

Tory

Mindössze tizenegy kilométerre fekszik az ír szárazföldtől. Tory különleges hely: az alig több mint száz lakosának saját dialektusa van, és jelképesen királyt is választanak maguknak. A szigeten csupán két faluban zajlik a kicsit visszafogottabb élet,

bár a helyiek kreativitásának erejét jelzi, hogy Toryn művészeti galéria is működik.

Akad kavicsos strand is, ahol a bátrabbak csobbanhatnak, a fázósabbaknak pedig a világítótorony és a part menti sziklák jelenthetik az izgalmakat.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

sziget | rathlin | clare | írország | látnivalók

FOLYTASD EZZEL

Így segíthetsz a törökországi és szíriai földrengés károsultjain

Ez a súlyos következmény akár évekre is visszavetheti a törökországi turizmust

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram