A vegetarianizmus és a vegán táplálkozás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, melynek nyomán mind több étterem dönt úgy, hogy kizárólag húsmentes ételeket készít. Európa-szerte már több Michelin-csillagos vega, illetve vegán étterem is van, amelyek fantasztikus fogásai feledtetni tudják, hogy nem tartalmaznak húsokat.
Joia, Milánó, Olaszország
A Joia volt az első vegetáriánus étterem Európában, amely Michelin-csillagot kapott. Az úttörő séf, Pietro Leemann természetes konyha filozófiája nemzetközi tapasztalatain alapul, ugyanis a szakács keresztül-kasul bejárta Európát és Ázsiát, hogy a legjobb recepteket gyűjtse össze.
Az étterem kínálatában minden bio alapanyagból készül, az ételek között pedig olyan különlegességek is megtalálhatók, mint a spenóttal, csalánnal, mandulás ricottával és sült vargányával töltött csokoládé, vagy a katalán fűszerezésű avokádóhab.
A friss hozzávalókat a várost körülvevő kisgazdaságokból szerzik be, és az étlapok között szerepel egy tizenhat fogásos kóstoló menü is Zenith névvel.
Tian, Bécs, Ausztria
Három Gault-Millau-ajánlással és egy Michelin-csillaggal rendelkező Tian Ausztria legjobb vegetariánus étterme, mely a kínálatát ritka és elfeledett zöldségekre, valamint gyümölcsökre, illetve válogatott gabonákra építi.
Folyamatosan keresik a modern, innovatív megoldásokat, hogy fogásaik valódi gasztronómiai élményt kínáljanak még a legelvetemültebb húsimádók számára is.
Az éttermi élményt egy nyolcfogásos kulináris utazásként írják le, amelynek minden összetevője szezonális, és fenntartható módon készül. Paul Ivić főszakács úgy véli, hogy a vegetáriánus konyha a modern életmód szerves része, ami egyre nagyobb teret nyer.
L’Arpège, Párizs, Franciaország
A három Michelin-csillagos L'Arpège étterem hosszú kóstolómenüjéről híres. Alain Aard Passard szakács korábban előszeretettel készített vörös húsokból és baromfikból ételeket,
2001-ben azonban úgy döntött, hogy teljesen vegetáriánus lesz.
Az azóta eltelt közel két évtizedben hatalmas tapasztalatra tett szert a szezonális zöldségek és a vegán alapanyagok terén.
Passardot Párizsban csak zöldségsuttogónak hívják, mivel saját telkeket vásárolt Franciaországban, hogy kiváló minőségű alapanyagainak egy részét maga termeszthesse meg. Ezekre alapul a Föld és tenger kóstolómenüje és a Kertész ebédje is.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Luxeat.com, az éttermek Facebook-oldalai)
francia | gasztronómia | francia konyha | vegán | olasz | étterem
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!