Ezeket veszik észre rögtön a légiutas-kísérők, amikor az utas beszáll a gépbe

Miután felszálltál, eltűnődtél már azon, hogy vajon mire gondol a személyzet, amikor köszönsz nekik? Ha nem, akkor lehet, hogy érdemes.

"A Turkish Airlines légikísérői örömmel mosolyognak és a rájuk jellemző török vendégszeretettel üdvözlik az utast, emellett számos fontos tényezőt is elemeznek, melyek hozzájárulhatnak a repülés élményéhez" – mondja Duygu Eren Tosya, a Turkish Airlines kabinfőnöke. "Azonosítják azokat az utasokat, akik vészhelyzetben segítséget nyújthatnak, valamint azokat is, akiknek ilyen esetben további segítségre lehet szükségük, gondolok itt az idős vagy sérült emberekre".

A személyzet tagjai arra is figyelnek, hogy beazonosítsák a repülés miatt idegeskedőket és bátorítsák őket.

"A legfontosabb dolog, amire ügyelnek, hogy hogyan tudnak vigyázni az összes utas biztonságára a fedélzetre lépéstől kezdve egészen a leszállásig" – folytatja Tosya.

Milyen részletekre figyelnek még oda a személyzet tagjai és milyen további apróságokat szúrnak ki? Tapasztalt légiutas-kísérők osztották meg erről a gondolataikat.

Ideges elsőzők

Kimberly Sullivan mindig szemmel tartja az első alkalommal repülőket.

"Már abból is észrevesszük, hogy tapasztalt-e az utas, ahogyan felszáll a gépre" – mondja. "Ha feltartja a sort és bizonytalannak tűnik, akkor tudjuk róla, hogy újonc".

Cselekvőkészség baj esetén

Janice Bridger elsősorban azokat az embereket fürkészi, akiknek vészhelyzetben segítségre lehet szükségük.

"Figyelek a fogyatékkal élőkre, ami kizárhat valakit abból, hogy például a kijárati sorban üljön. Akik ott foglalnak helyet, azoknak képesnek kell kinyitniuk egy nehezebben nyíló ajtót. Ha pedig valaki nem beszél jól angolul, adott esetben nem értheti a vészhelyzetben kioszott parancsszavakat, netán nem tudja elolvasni a vészkijárat kinyitására vonatkozó utasításokat sem."

Ittas utas

Nuralia Mazlan az Air Asia légiutas-kísérőjeként az ittas egyéneket emeli ki. "Azért, mert leggyakrabban az ilyenek okoznak nagyobb valószínűséggel problémát. Egyszer egy 20 éves férfi meztelenre vetkőzött, miközben a gép többezer méter magasra emelkedett."

Nehéz tárgyak megemelése

Janice Bridger megjegyezte, hogy gyakran keres olyasvalakit, aki fittnek tűnik arra az esetre, ha extra izomra lenne szüksége. "Ha látok valakit, aki izmos, erős, fizikailag fitt, megjegyzem az arcát, és hogy hol foglal helyet. Abban a szerencsétlen esetben, ha engem támadnának meg, ő lesz a védelmezőm. Ha ilyen helyzet adódik, privátban és diszkréten megkérdezem, szükség esetén hajlandó lenne-e segíteni. A segítség magában foglalhatja egy engedetlen utas megfékezését vagy lefogását is."

Szakmabeli segítség

"Igyekszem megtudni, vannak-e olyan utasaink, akik valamelyik légitársaság alkalmazottai" – tette hozzá Bridger.

"Ők szintén támaszt jelentenek. Kiképezték őket arra, mit kell tenniük vészhelyzetben, legyen az orvosi, vagy mechanikai. Ugyanolyan jól tudják, hogyan kell kezelni ezeket a szituációkat, mint én, és azonnal csapattaggá válhatnak és rögtön be tudnak illeszkedni. Felbecsülhetetetlen értékű támogatást jelentenek, úgyhogy szeretem tudni, kik ők és hol ülnek".

Ritkán keresünk fel vásárlási céllal repülőteret, pedig köztudottan változatos és minőségi árukínálattal találkozhatunk a terminálokon. Akadnak olyan termékek, amelyeket kifejezetten megéri reptéren vagy éppen a repülőgépen beszerezni, bőven vannak viszont kerülendő áruk is. Az Insider légikísérők tanácsait összegyűjtő cikkét alapul véve megmutatjuk, mire ajánlatos odafigyelni.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

 

utasok | utazás | légiutas-kísérők | megfigyelés | repülés

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom