Az erdő élményét szeretné felidézni a világ legnagyobb, fából készült városnegyede

A Henning Larsen és a White Arkitekter stúdió tervezi a stockholmi Wood City-t, vagyis Favárost, amely a világ legnagyobb, fából készült épületegyüttese lesz, és a tervezők szerint az erdő nyugalmát sugározza majd.

A Stockholm Sickla városrészében épülő negyed 250 ezer négyzetmétert foglal majd el, hétezer irodahelyiség és kétezer lakás lesz benne.

Az erdő nyugalmával átitatott városi környezet megteremtésére törekedtünk, aminek eredményeként sűrű, de nyitott tér jön létre, a skandináv dizájn jellegzetesen minimalista és funkcionális esztétikáját hordozva"

mondta az építtető cég, az Atrium Ljungberg.

"Az építészek olyan természetes részleteket képzeltek el, mint például a jól szigetelő zöld tetők és a nagy ablakok, amelyeken át akadálytalanul áramlik be a fény, mindez pedig a környezettel harmóniában élő városról alkotott elképzelésünket testesíti meg" tették hozzá.

Az épületek tűzálló tömör faanyagból épülnek majd, ami kisebb károsanyag-kibocsátással jár, mint a beton, és mind az építési fázisban, mind a teljes életciklus alatt kisebb az ökológiai lábnyoma. Az építtető szerint csendesebb az építési folyamat, az emberek pedig jobban érzik magukat benne, amikor már ott élnek.

A városrész emellett a tervek szerint azzal is hozzájárul majd a klímabarátsághoz, hogy maga termeli meg a működéséhez szükséges energiát. A fejlesztés alapkőletétele 2025-ben lesz, az első épületek várhatóan 2027-ben készülnek el.

Ezt a toronyházat tartják számon a világ első fából készült felhőkarcolójaként, de aki imádja, ha mindenütt fa vesz körül, annak egy vendégház is elég lehet ahhoz, hogy csodásan érezze magát.

(Forrás: Dezeen, képek:  Atrium Ljungberg)

 

városnegyed | építkezés | stockholm | Stockholm Wood City | építészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom