Így lett előkelő fejdíszből adventi dekoráció

Nálunk az adventi koszorú, míg van, ahol a koszorú-ajtódísz az elterjedtebb. De vajon milyen gyökerei vannak a kör alakú dísz használatának?

Nagyon úgy tűnik, hogy a koszorúkat eredetileg fejdíszként viselték, elsők között a Perzsa Birodalomban, ahol szövetből készült, ékszerekkel díszített diadém formájában hordták a hatalom és tekintély jelképeként. Az egyiptomiak virágból készült koszorúkat viseltek, míg a rómaiak olajfalevélből és babérből készült fejdíszt adományoztak azoknak, akik kivételes teljesítményeket mutattak fel, például költőknek, sportolóknak, harcosoknak, és persze a császárok sem maradhattak ki ebből a trendből.

Az ajtóra is a rómaiak kezdtek először koszorúkat akasztani a győzelmek jeleiként, majd náluk vált az ünnepek dekorációs kellékévé is az ikonikus tárgy.

A decemberi napforduló, vagyis a mai karácsony környékén (december 17-től) ünnepelték a szaturnáliát, ami jó alkalom volt a koszorúk ajándékozására.

Amikor a keresztény egyház „újrahasznosította“ a pogány hagyományokat, átmentette a koszorút is, de új jelentéssel ruházta fel: a kör formáját az örök élet szimbólumának tekintették, mely egyben Isten végtelen szeretetét is jelképezi. Egy másik értelmezés szerint a koszorúk alapanyagául gyakran szolgáló magyaltölgy piros bogyói és tüskés levelei a Jézus által viselt töviskoronára és a kiserkenő vércseppekre emlékeztetnek.

Innen már csak egy lépés volt az adventi koszorú, amelyet, úgy tudni, először a németországi evangélikusok készítettek el a 16. században. A hagyomány ugyanakkor egy 19. századi evangélikus lelkészről, Johann Hinrich Wichernről is megemlékezik, aki az általa alapított hamburgi Rauhen Haus gyermekotthonban gyertyagyújtással jelölte az adventi időszak napjait. Erre a századra az adventi koszorú már Európa katolikus részeire is elterjedt, mára pedig vallástól függetlenül találjuk meg a legelterjedtebb karácsonyi dekorációk között.

Persze, nemcsak a dekorációk segíthetnek abban, hogy karácsonyi hangulatba kerülj, hanem egy kis sütögetés, esetleg meditáció is jól jöhet az év végi felfordulásban.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images)

koszorú | történet | karácsony | adventi | fejdísz

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom