Close
Így indulnak el a repülők, ha havazik

Így indulnak el a repülők, ha havazik

Egy pilóta árulta el, hogy milyen feladatokat kell végrehajtani akkor, ha a repteret hó és jég borítja be.

Bár extrém időjárási körülmények között gyakran inkább törlik a járatokat, bizonyos esetekben még fel lehet szállni, persze a megfelelő óvintézkedésekkel. Indulás előtt az egyik pilóta például mindig körbejárja a repülőt, és ellenőrzi a jegességét, a motorokat, a szárnyakat és a külső szenzorokat.

Mint a pilóta a Point Guynak elmondta, havas körülmények között a repülésbiztonságot fenyegető fő veszély a repülő felületére rakodó hó és jég,  ami nagyban befolyásolhatja a repülőgép teljesítményét és azt, hogy milyen sebesség szükséges a biztonságos felszálláshoz. A repülőket ugyanakkor jégmentesítik az erre a célra kialakított teherautók vagy egész létesítmények segítségével. A procedúra után elindul a visszaszámlálás, mert ha még mindig esik a hó, és várni kell a felszállásra, újabb jégmentesítésre is szükség lehet.

Ha rosszak a látási viszonyok, a pilóták nagyban támaszkodnak a légiirányítóktól hallottakra azzal kapcsolatban, hogy hol van és mit csinál a többi gép a reptéren, valamint a kifutópályák állapotáról.

A legtöbb repülőtéren speciális, görgőkkel felszerelt járművek mérik, hogy mennyire csúszós a kifutópálya.

Ebből az információból azután a pilóták kiszámolják a felszálláshoz szükséges teljesítményt.

Hótakarítás a nürnbergi reptéren

Könnyebb felszállni az olyan szárazabb típusú hóról, mint amilyen Kanada északi részén és Skandináviában jellemző, nehezebb viszont az Egyesült Államok keleti partvidékén gyakran megfigyelhető, nedvesebb és csúszósabb jégkristályokról elemelkedni, ilyenkor meg kell tisztítani és jéggátlóval kell kezelni az aszfaltot. Mindez persze időbe telik, ami késésekhez vezethet, de első a biztonság.

Szintén egy pilótától tudtuk meg, hogy mennyire veszélyes valójában az óceán felett repülni, és miket érdemes csinálni, ha félsz a repüléstől.

(Forrás: The Points Guy, képek: Getty Images)

 

kifutópálya | jég | havazás | repülésbiztonság | repülés

FOLYTASD EZZEL

Zene, művészet és hihetetlen ételek várnak Madridban

Februártól egy gonddal kevesebbjük lesz a Spanyolországba utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram