Így indulnak el a repülők, ha havazik

Egy pilóta árulta el, hogy milyen feladatokat kell végrehajtani akkor, ha a repteret hó és jég borítja be.

Bár extrém időjárási körülmények között gyakran inkább törlik a járatokat, bizonyos esetekben még fel lehet szállni, persze a megfelelő óvintézkedésekkel. Indulás előtt az egyik pilóta például mindig körbejárja a repülőt, és ellenőrzi a jegességét, a motorokat, a szárnyakat és a külső szenzorokat.

Mint a pilóta a Point Guynak elmondta, havas körülmények között a repülésbiztonságot fenyegető fő veszély a repülő felületére rakodó hó és jég,  ami nagyban befolyásolhatja a repülőgép teljesítményét és azt, hogy milyen sebesség szükséges a biztonságos felszálláshoz. A repülőket ugyanakkor jégmentesítik az erre a célra kialakított teherautók vagy egész létesítmények segítségével. A procedúra után elindul a visszaszámlálás, mert ha még mindig esik a hó, és várni kell a felszállásra, újabb jégmentesítésre is szükség lehet.

Ha rosszak a látási viszonyok, a pilóták nagyban támaszkodnak a légiirányítóktól hallottakra azzal kapcsolatban, hogy hol van és mit csinál a többi gép a reptéren, valamint a kifutópályák állapotáról.

A legtöbb repülőtéren speciális, görgőkkel felszerelt járművek mérik, hogy mennyire csúszós a kifutópálya.

Ebből az információból azután a pilóták kiszámolják a felszálláshoz szükséges teljesítményt.

Hótakarítás a nürnbergi reptéren

Könnyebb felszállni az olyan szárazabb típusú hóról, mint amilyen Kanada északi részén és Skandináviában jellemző, nehezebb viszont az Egyesült Államok keleti partvidékén gyakran megfigyelhető, nedvesebb és csúszósabb jégkristályokról elemelkedni, ilyenkor meg kell tisztítani és jéggátlóval kell kezelni az aszfaltot. Mindez persze időbe telik, ami késésekhez vezethet, de első a biztonság.

Szintén egy pilótától tudtuk meg, hogy mennyire veszélyes valójában az óceán felett repülni, és miket érdemes csinálni, ha félsz a repüléstől.

(Forrás: The Points Guy, képek: Getty Images)

 

havazás | repülésbiztonság | jég | repülés | kifutópálya

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom