Close
Hamarosan újra járhat nemzetközi vonat ebben az európai országban

Hamarosan újra járhat nemzetközi vonat ebben az európai országban

Bár Svédország és Finnország 545 kilométeres közös határon osztozik, a két ország vasútvonalai között nincs kapcsolat. A vasúti nyomtávok sem egyeznek meg, de van egy kivétel.

A huszadik század elején épült egy vasútvonal a két határmenti város, az észak-finnországi Tornio és a svédországi Haparanda között, amelyen egészen a ’90-es évekig közlekedtek a vonatok. Itt egymás mellett futnak az európai standardnak megfelelő svéd, és a szovjet mércével készült finn sínek.

2021-ben bejelentették, hogy újraindítanák itt a közlekedést, villamosítanák a vonalat, és kiterjesztenék a finnországi Lauriláig, és a vonal villamosításának előkészítő munkálatai ebben a hónapban el is kezdődnek. A Haparandát Svédország többi részével összekötő vonat már az említett évben újraindult.

 

Miután az oroszországi vonatok leálltak, Finnországnak nem maradt nemzetközi vasúti összeköttetése.

Észtországtól tenger választja el, akárcsak Svédország legsűrűbben lakott, déli területeitől, ahol a közlekedés javarésze zajlik. A Finnországot Norvégiával összekötő sarkvidéki vasútvonal tervét pedig elvetették, miután a számik tiltakoztak amiatt, hogy a projekt veszélyeztetné a rénszarvasokat.

Vasúti híd Tornio és Haparanda között

Sampo Kangastalo, Tornio fejlesztési igazgatója szerint a vonal 2025-re vagy legkésőbb 2026-re elkészül, amikor a közeli Oulu Európa Kulturális Fővárosa lesz.

Ha bejárnád a kontinenst vonattal, ez a térkép megmutatja, hogyan utazhatod keresztül-kasul Európát hálókocsiban.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

 

 

Haparanda | vonat | nemzetközi | Laurila | vasút

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ezeken az olasz strandokon nem lesz tömeg a nyáron, nem léphetnek be akármennyien

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram