Ha már unod a megszokott ízeket, íme, néhány extra hozzávaló.
Az egyik legjobb dolog a téli gasztronómiában a forralt bor, aminek az alapreceptje is kitűnő, de ha szeretnénk csavarni rajta egyet, akkor megnézhetjük, hogyan, mit tesznek hozzá a hidegebb, és mit a melegebb éghajlaton élők.
Az alaprecept szerint egy üveg vörösborhoz mindössze egy fahéjrúdra, két csillagánizsra, négy szem szegfűszegre, némi citromhéjra, esetleg citromra van szükségünk. Lássuk, hogyan lehet ezt még fokozni.
Glögg
A glögg Svédországból érkezett Finnországba, ahol glöginek nevezik a glödgat vin vagyis forró bor szókapcsolatból.
Hozzávalók:
3-5 dl vörösbor
1 liter feketeribizli-lé
1/2 liter almalé
2 fahéjrúd
1/2 vaníliarúd
4 szegfűszeg
3 egész kardamom vagy egy csipet őrölt
1 teáskanál őrölt narancshéj
2 csillagánizs
A hozzávalókat öntsük össze egy lábasban, és melegítsük körülbelül 15 percig forralás nélkül.
Vin Brulé
Nem teljesen világos, hogy az olaszok miért nevezték el franciául a forralt borukat szó szerint égetett bornak, amikor még a franciák sem így hívják a saját italukat, hanem vin chaudnak, vagyis forró bornak. De bármi is álljon a név mögött, ez a melegítő ital remek választás a hideg téli napokon.
Hozzávalók:
1 üveg testes, gyümölcsös vörösbor (pl. merlot, cabernet sauvignon, Primitivo/Zinfandel), Negroamaro vagy Salice Salentino)
1/4 bögre frissen facsart narancslé
1 narancs és egy citrom héja
1/3 csésze cukor vagy méz
2 fahéjrúd
4 szegfűszeg
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
1/4 hüvelyk gyömbér lereszelve
1 csillagánizs
1/2 vaníliarúd
10 szegfűbors
5 fekete bors
1-2 babérlevél
Közepes lángon melegítsük a cukrot vagy a mézet a narancslével, a citrushéjakkal és a fűszerekkel, körülbelül 4-5 percig, amíg feloldódik és aromás szirup képződik. Ezután vegyük alacsonyabbra a lángot, és öntsük hozzá a bort. Főzzük alacsony lángon körülbelül 15 percig, majd szűrjük bögrékbe.
Ponche de Vino Tinto
Egy tüzes forralt boros puncs Mexikóból, felturbózva minden földi jóval.
Hozzávalók:
8 bögre almalé
4 bögre vörösbor
2 bögre narancslé
2 bögre víz
1 bögre whiskey
1/2 bögre narancslikőr
1 bögre cukor
2 fahéjrúd
3 csillagánizs
2 alma felszeletelve
1 narancs nyolc részre vágva
8 negyedekre vágott guava
Öntsük össze az almalevet, a vörösbort, a narancslevet, a vizet, a whiskyt, a narancslikőrt és a cukrot egy hat literes főzőedényben, és kevergetve melegítsük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Adjuk hozzá a fahéjrudakat, a csillagánizst, az almát, a narancsot és a guavát, és nagy lángon forraljuk fel, majd fedjük le és alacsony hőfokon főzzük 30-45 percig.
Vinho quente
Ennek az egyszerű, portugál változatnak a különlegessége, hogy alapját az ikonikus helyi desszertborok adják.
Hozzávalók:
1/2 üveg rubinport
1/2 üveg Madeira
1 narancs vékonyra szeletelve
1 fahéjrúd
szegfűszeg
A hozzávalókat forralás nélkül melegítsük össze.
Kanadai ízek
Mi mástól is lehetne jellegzetesen kanadai a forralt bor, mint a juharsziruptól?
Hozzávalók:
1 üveg vörösbor
2 fahéjrúd
4 szegfűszeg
2 csillagánizs
1 vaníliarúd
3 kardamom
2 fekete bors
6 evőkanál juharszirup
1 citrom és 1 narancs héja
Forraljuk fel a fűszereket és a citrushéjakat fél deci vörösborral körülbelül öt percig, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet, és öntsük hozzá a többi bort, lassú tűzön melegítsük körülbelül 15 percig.
Ha a forraltbor-variációkat már kimerítetted, próbáld ki ezt a forró italt is!
(Forrás: BBC Good Food, The Spruce Eats, Hispanic Kitchen, Neptune, Bright Cellars, képek: Getty Images)
vin brulé | forralt bor | kanada | mexikó | recept | glögg
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!