Dugók és szeméthalmok: újabb ikonikus hegy jutott a Himalája sorsára, lépnek a hatóságok

Japán már néhány hónapja megkongatta a vészharangot a Fudzsi-heggyel kapcsolatban, most pedig beváltotta ígéretét az illetékes prefektúra.

Az utóbbi időben nagyon megugrott a látogatók száma a világ egyik leghíresebb hegyén, különösen annak legnépszerűbb útvonalán, a Josida-ösvényen. A túrázók azért kedvelik ezt az utat, mert Tokióból könnyen megközelíthető, és útközben hegyi kunyhók kínálnak szállást és étkezést.

Az érdeklődés viszont olyannyira a tetőfokára hágott, hogy a Himalájához hasonlóan dugók alakultak ki és szeméthalmok jelentek meg a turisták nyomán.

Ezért Jamanasi prefektúra kormánya úgy döntött, hogy július 1-től belépőt kér a kirándulóktól és létszámkorlátot is bevezet.

A hetven napos nyári hegymászószezon során naponta maximum négyezren indulhatnak a csúcsok felé szigorúan délután négy előtt és leghamarabb hajnali két óra után. A hatóságok ugyanis amiatt is aggódnak, hogy több tapasztalatlan túrázó vág neki az ismeretlennek, akik a csúcs közelében, ahol már kevesebb létesítmény van, veszélybe kerülhetnek.

A belépődíj összegét, amit a tervek szerint a Josida bejáratánál elhelyezett kapunál fognak beszedni, várhatóan februárban közlik majd. A bevételt a túraútvonal karbantartására és vulkánkitörés esetén használható menedékházak építésére fogják fordítani.

2014 óta egyébként arra ösztönzik a mászókat, hogy bármelyik útvonalat is válasszák, önkéntes alapon fizessenek fejenként ezer jent (körülbelül 2400 forintot) hozzájárulásként a terület megőrzéséhez. 2023-ban összesen 221 322-an jutottak fel a Fudzsira, akiknek több mint fele a Josida-ösvényt választotta.

Nem csoda, hogy a prefektúra a korlátozás mellett döntött, ugyanis idén Tokió a világ legnépszerűbb városi úti céljának ígérkezik, kezdve mindjárt a nem olyan sokára beköszöntő cseresznyevirágzással.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

tokió | Jamanasi | Fudzsi | létszámkorlát | belépő

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram