Close
Az iparosodás előtti világ emlékét őrzi Skócia elbűvölő fekete falva

Az iparosodás előtti világ emlékét őrzi Skócia elbűvölő fekete falva

A Külső-Hebridákhoz tartozó Lewis-sziget nyugati partján található Garenin (gaelül Gearrannan) különleges látványossággal büszkélkedhet. Kicsi, fekete terméskőkunyhói a sziget egy letűnt korszakának állítanak emléket.

A Hebridák, a Skót-felföld és Írország partvidékén évszázadokon át ezek az egyszobás házikók nyújtottak menedéket az embereknek a vad észak-atlanti időjárás elől. Ide költöztették be az állataikat is, amelyeket csak egy paraván választott el a lakótértől.

Az épületek dupla, szárazon rakott kőfalból állnak belül döngölt földpadlóval, rajtuk nádtetővel.

A szoba közepén tűzhely adott meleget, de mivel kémény nem volt, a füst a tetőn távozott, amennyire tudott. Talán azért ragadt rajtuk a kunyhókon a fekete ház elnevezés, mert a füst feketére színezte a falaikat.

Gearrannan házai a 19. század végén épültek, és csak 1945 és 1965 között vezették be hozzájuk a folyóvizet és a villanyt is. A ’70-es évekre azonban már el is hagyták a falut a megmaradt idős lakók, hogy modernebb, kevesebb karbantartást igénylő házakba költözzenek. Úgy tűnt, hogy a települést ezután elnyeli az enyészet, 1989-ben azonban egy helyi alapítvány úgy döntött, felújítja és megőrzi ezeket a történelmi épületeket, melyeket az ott élt családokról neveztek el.

Az egykori falu így most afféle skanzenként működik, ahol a látogatók kedvükre barangolhatnak akár idegenvezetővel, akár egyedül, és ízelítőt kaphatnak abból, hogyan éltek ott az emberek. Bepillanthatnak az arrafelé hagyományos mesterségnek számító szövés műhelytitkaiba, a kávézóban helyi finomságokat kóstolhatnak, sőt, akár meg is szállhatnak a négy, erre a célra kialakított ház valamelyikében.

Azért sem érdemes elsietni innen, mert a környék szintén bővelkedik látnivalókban. A falu közelében található például a Carloway textilgyár, a három közül az egyik helyszín, ahol a híres, Hebridákon jegyzett Harris Tweed gyapjú készül, de a látványos tengerpart önmagában is megér egy sétát.

Carloway azonban egy másik érdekességet is rejt, a szintén szárazon rakott kőből épült Dun Carlowayt. Ez az úgynevezett broch meglepően jó állapotban őrződött meg, és bár időszámításunk szerint száz körül épült, még mindig közel áll eredeti magasságához, ami közel kilenc métert tesz ki.

Skóciában a vaskorban születtek az első ilyen tornyok, melyek jellemzője, hogy a két koncentrikus fal között lépcső kanyarog,  amely mellett kis cellákba és galériákba lehet belépni. Az épületek eredeti funkcióját homály fedi.

Ha pedig már itt járunk, ne hagyjuk ki a Stonehnege-nél is idősebb callanishi álló köveket, amelyek nagyjából ötezer évvel ezelőttre datálhatók, ingyenesen látogathatók, és amelyeket akár meg is érinthetünk.

Skóciában egyébként is nehezen találni olyan helyet, ahol ne lenne tapintható a történelem, de mind közül ez az öt kiemelkedik.

(Forrás: Atlas Obscura, Scots Magazine, képek: Getty Images)

Dun Carloway | gearrannani fekete falu | Skócia | callanishi álló kövek | harris tweed

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Székesfehérváron megelégelték a tarthatatlanul magas inflációt: vasárnaptól sztrájkba kezdenek az Arconic-Köfém Kft.-nél

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram