Close
Mit lehet kezdeni egy régi gázfúrótoronnyal? Például ezt!

Mit lehet kezdeni egy régi gázfúrótoronnyal? Például ezt!

Vízesés, kert és kinetikus szobrok díszítik az angliai Weston-super-Mare egykori északi-tengeri gázplatformját.

A 450 tonnás fúrótorony az állami támogatással megvalósuló Unboxed fesztivál keretében alakult át a Newsubstance kreatív stúdiónak köszönhetően. A See Monster névre keresztel alkotás alsó szintjéről, tíz méteres magasságból vízesés zúdul alá, míg a legfelső szinten az atlanti éghajlatnak megfelelő növények kaptak helyet. Emellett többemeletes csúszda, médiastúdió, sőt, még egy amfiteátrum is található benne, míg az egykori helikopterleszállópálya kilátóként működik.

Az installáció fókuszába olyan műalkotások kerültek, amelyek a brit időjárást tematizálják,

és úgy tervezték meg őket, hogy bepillantást engedjenek a meteorológia tudományába, valamint ízelítőt adjanak abból, hogy hogyan lehet ezt a tudást a fenntarthatóbb jövő szolgálatába állítani.

Köztük találjuk Ivan Black kinetikus nap- és holdszobrait, amelyek forognak a szélben, és az alkotó jellemzése szerint “annyira mérnöki, amennyire művészi alkotások”. Alumíniumból készültek, hogy ellenálljanak a sós tengeri levegő korrodáló hatásának.

Trevor Lee szintén a szelet használja WindNest című installációjában, melyben két levegőben forgó elem a szél- és nap segítségével állít elő energiát.

A műalkotás a megújuló energiával kísérletező Land Art Generator csapattal együttműködésben készült, és a platform kertje, a The Garden Lab öntözőrendszerét látja majd el árammal. A homlokzaton látható csillogó díszítés hatezer, szintén szélben lebegő hártyából áll.

Már arra is születtek tervek, hogy mi legyen az Északi Áramlat gázvezetékkel, ha nem gázt szállítanak rajta.

(Forrás: Dezeen, képek: Ben Birchall/Dezeen)

 

fúrótorony | átalakulás | kinetikus szobrok | fenntarthatóság | installáció

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram