Close
Immáron saját csokoládéja is van a születésnapját ünneplő Gerbeaud-nak

Immáron saját csokoládéja is van a születésnapját ünneplő Gerbeaud-nak

Idén már a százhatvanadikat tölti a hazai kávéházkultúrában hosszú évek óta meghatározó Gerbeaud. A cukrászda a jeles alkalomra különleges édességgel lepi meg saját magát és természetesen a nagyközönséget: a Gourmet Fesztiválon debütált az évfordulóra megálmodott egyedi Cacao Barry Or Noir 1858 étcsokoládé, majd az ezzel készült Gerbeaud 160 torta, táblás csokoládé és bonbon.

A patinás cukrászda a XIX. század derekától alapvető szereplője a budapesti társasági életnek. Kugler Henrik a mai Vörösmarty téren működő helye már akkoriban Pest legelegánsabbjai közé tartozott, díszdobozos bonbonjai, desszertjei és kávékülönlegességei városszerte híresé tették.

A mai ház névadója, Gerbeaud Emil az 1880-as évek elején lett része a cukrászda történetének. A svájci származású cukrászt Kugler Henrik csábította Budapestre, aki halála után ráhagyta üzletét.

1884-től Gerbeaud már tulajdonosként indított el számos újítást: neki köszönhetjük többek között a ma is imádott macskanyelvet és a nem kevésbé népszerű konyakos meggyet.

Az 1910-es Nagy Felújításon a cukrászda enteriőrje elnyerte azt az arculatot, amely napjainkban is fogad. Gerbeaud halálát követően előbb a felesége, majd az állam irányításával működött átmenetileg Vörösmarty néven, hogy aztán 1984-től a újra a Gerbeaud név szerepeljen a bejárat fölött. 1995-ben Erwin Müller, német üzletember megvásárolta a Gerbeaud épületét, 2004 óta pedig a Gerbeaud Gasztronómia Kft. felel mindenért.

A családi vállalkozást irányító Pintér Katalin és lánya, Niszkács Anna az alapítás 160. évfordulójának tiszteletére saját ízlésükhöz igazított étcsokoládét alkottak, miután megihlette őket a híres Cacao Barry csokoládélaborban tett látogatásuk. A 71,9% kakaótartalmú jövevény a Cacao Barry Or Noir 1858 nevet kapta és dél-amerikai, valamint afrikai térségből származó Trinitario kakaóbabok felhasználásával készült. Igen összetett ízvilágú csokiról van szó, melyben megjelennek az erős kakaó mellett a fűszeres, fás jegyek a savas és keserű ízek harmonikus elegyével egyetemben.

Több kiszerelésben is felbukkan a csokoládé a “Gerbeaud 160” alkalmából. A legkisebb az 1858-Neapolitan, egy 4,5 grammos, míg a 1858-Mini táblás étcsokoládé egy 13,5 grammos variáns.

A Gerbeaud a Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé megalkotásával egyébként belépett abba az exkluzív klubba, melynek tagjai saját “signature” csokoládéval büszkélkedhetnek.

Ez az egyedi receptúra öt éven keresztül kizárólag a Gerbeaud számára készül.

Furcsa lenne egy születésnap torta nélkül, úgyhogy a meglepetések sorozata nem ér véget a csokoládéknál, sőt. “Gerbeaud 160 torta” fantázianéven bújik elő a sütőből a szintén az ebből a csokoládéból készített kakaós vajas piskóta alapú csodaédesség, aminek a hozzávalóit olvasva is összefut a nyál a szánkban: a tortára vérbarack zselével rétegzett karamellás étcsokoládé mousse kerül, sókristályos pekándió ropogóssal, zöld dió pürével, a tetején étcsokoládé áthúzással. És még mindig nincs vége: itt az egyedi összetételű csokoládéból készül 75 grammos táblás csokoládé és bonbon is, melynek ízjegyei megegyeznek a “Gerbeaud 160 torta” fő ízeivel.

Valahogy így kell megünnepelni egy szülinapot.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Gerbeaud)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom