Close
Immáron saját csokoládéja is van a születésnapját ünneplő Gerbeaud-nak

Immáron saját csokoládéja is van a születésnapját ünneplő Gerbeaud-nak

Idén már a százhatvanadikat tölti a hazai kávéházkultúrában hosszú évek óta meghatározó Gerbeaud. A cukrászda a jeles alkalomra különleges édességgel lepi meg saját magát és természetesen a nagyközönséget: a Gourmet Fesztiválon debütált az évfordulóra megálmodott egyedi Cacao Barry Or Noir 1858 étcsokoládé, majd az ezzel készült Gerbeaud 160 torta, táblás csokoládé és bonbon.

A patinás cukrászda a XIX. század derekától alapvető szereplője a budapesti társasági életnek. Kugler Henrik a mai Vörösmarty téren működő helye már akkoriban Pest legelegánsabbjai közé tartozott, díszdobozos bonbonjai, desszertjei és kávékülönlegességei városszerte híresé tették.

A mai ház névadója, Gerbeaud Emil az 1880-as évek elején lett része a cukrászda történetének. A svájci származású cukrászt Kugler Henrik csábította Budapestre, aki halála után ráhagyta üzletét.

1884-től Gerbeaud már tulajdonosként indított el számos újítást: neki köszönhetjük többek között a ma is imádott macskanyelvet és a nem kevésbé népszerű konyakos meggyet.

Az 1910-es Nagy Felújításon a cukrászda enteriőrje elnyerte azt az arculatot, amely napjainkban is fogad. Gerbeaud halálát követően előbb a felesége, majd az állam irányításával működött átmenetileg Vörösmarty néven, hogy aztán 1984-től a újra a Gerbeaud név szerepeljen a bejárat fölött. 1995-ben Erwin Müller, német üzletember megvásárolta a Gerbeaud épületét, 2004 óta pedig a Gerbeaud Gasztronómia Kft. felel mindenért.

A családi vállalkozást irányító Pintér Katalin és lánya, Niszkács Anna az alapítás 160. évfordulójának tiszteletére saját ízlésükhöz igazított étcsokoládét alkottak, miután megihlette őket a híres Cacao Barry csokoládélaborban tett látogatásuk. A 71,9% kakaótartalmú jövevény a Cacao Barry Or Noir 1858 nevet kapta és dél-amerikai, valamint afrikai térségből származó Trinitario kakaóbabok felhasználásával készült. Igen összetett ízvilágú csokiról van szó, melyben megjelennek az erős kakaó mellett a fűszeres, fás jegyek a savas és keserű ízek harmonikus elegyével egyetemben.

Több kiszerelésben is felbukkan a csokoládé a “Gerbeaud 160” alkalmából. A legkisebb az 1858-Neapolitan, egy 4,5 grammos, míg a 1858-Mini táblás étcsokoládé egy 13,5 grammos variáns.

A Gerbeaud a Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé megalkotásával egyébként belépett abba az exkluzív klubba, melynek tagjai saját “signature” csokoládéval büszkélkedhetnek.

Ez az egyedi receptúra öt éven keresztül kizárólag a Gerbeaud számára készül.

Furcsa lenne egy születésnap torta nélkül, úgyhogy a meglepetések sorozata nem ér véget a csokoládéknál, sőt. “Gerbeaud 160 torta” fantázianéven bújik elő a sütőből a szintén az ebből a csokoládéból készített kakaós vajas piskóta alapú csodaédesség, aminek a hozzávalóit olvasva is összefut a nyál a szánkban: a tortára vérbarack zselével rétegzett karamellás étcsokoládé mousse kerül, sókristályos pekándió ropogóssal, zöld dió pürével, a tetején étcsokoládé áthúzással. És még mindig nincs vége: itt az egyedi összetételű csokoládéból készül 75 grammos táblás csokoládé és bonbon is, melynek ízjegyei megegyeznek a “Gerbeaud 160 torta” fő ízeivel.

Valahogy így kell megünnepelni egy szülinapot.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Gerbeaud)

cukrászda | születésnap | Cacao Barry Or Noir 1858 | Gerbeaud | étcsokoládé

FOLYTASD EZZEL

Ezekért a tejes kólákért őrül meg most éppen a világ

Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram